Belföld

Tanársegéd sem lehetett volna Karácsony

A politikus nem rendelkezett a pozícióhoz szükséges C típusú nyelvvizsgával, mégis megkapta a kinevezést

Karácsony Gergely a Budapesti Corvinus Egyetemen 2004 és 2008 között tanársegéd sem lehetett volna – derült ki a Magyar Nemzet által megszerzett egyetemi szabályzatból. A kinevezés követelményei között szerepelt „egy nyelv C típusú nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű állami oklevéllel bizonyított ismerete”, ami Karácsonynál nem volt meg – írta a napilap.

Tanársegéd sem lehetett volna Karácsony
Tovább folytatódik a főpolgármester vesszőfutása
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A magyarázkodó főpolgármester tájékoztatása szerint 2000-ben az egyetemi nyelvi lektorátuson tett nyelvvizsgát, ez pedig nincs azonos szinten a „C” típusú nyelvvizsgával.

Mint írják, a 2001. májustól hatályos szabályzat szerint a tanársegédi munkakörbe történő kinevezés követelménye „a szakirányú egyetemi oklevél és az oktatási feladatai témájában az egyetemi diploma követelményeit érdemben meghaladó tudás, illetve tájékozottság”. Feltétel a tudományos munka végzéséhez szükséges alkalmasság, amelyet az egyetemi évek alatti demonstrátori megbízás, eredményes TDK-tevékenység bizonyít. A szabályzat kitér arra, az újbóli kinevezéshez doktori programban történő részvétel is szükséges.

Korábban megírtuk, Karácsony átlépett azon a tényen, hogy eltanácsolták a Corvinus Egyetem doktori iskolájáról, önéletrajzában mégis ennek elvégzésével di­csekedett. Gyurcsány egykori tanácsadója hazudott a 2018-as oszággyűlési választási kampányában, amikor a pártja honlapján közzétett bemutatkozásában azt állította: 2007-ben az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetében doktori (PhD) fokozatot szerzett. A valóság az, hogy Lánczi András 2004-ben tanszékvezetőként vette fel Karácsonyt az egyetem politikatudományi tanszékére.

„Miután 2012-ben lejárt az a nyolc év, amit az akkori törvény előírt, miszerint csak az alkalmazható egyetemen, aki maximum ennyi idő alatt megszerzi a doktori címet. Ő viszont ezt nem teljesítette, ezért 2012-ben állását meg kellett szüntetnem” – írta a rektor.

Kapcsolódó írásaink