Belföld

Elrajtolt a DK elszámoltatási biztosa, Ihász Sándor exfőügyész büntetőpere

A vád hivatali visszaélés

Továbbra is tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését Ihász Sándor volt fővárosi, majd fővárosi fellebbviteli főügyész hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB).

A hivatali visszaéléssel vádolt Ihász a vád lényege szerint 2017-ben fővárosi fellebbviteli főügyészként egy hanganyag leiratát – amellyel szlovák maffiózók próbálták zsarolni a Fenyő-gyilkossággal összefüggésben Gyárfás Tamás médiavállalkozót – nem adta át a nyomozóknak. Gyárfás barátként kért jogi tanácsot a főügyésztől, aki az iratot elhelyezte hivatali dolgozószobája páncélszekrényében, ám a vádhatóság szerint fel kellett ismernie, hogy az irat a Fenyő-ügyben új bizonyíték, így azt továbbítania kellett volna a nyomozóhatóságnak.

Gyárfás Tamást 2018 áprilisában gyanúsította meg a Nemzeti Nyomozó Iroda azzal, hogy Portik Tamás közvetítésével megölette üzleti riválisát, Fenyő Jánost, míg a főügyésszel szemben 2020 márciusában emeltek vádat. A vádindítvány a bűncselekmény beismerése esetén pénzbüntetés kiszabását indítványozta Ihász Sándorra, de a vádlott az előkészítő ülésen azt mondta, nem ismeri el a vádban foglaltakat. Kijelentette, a vád „egy összefércelt sztori róla”, és a tegnapi tárgyaláson késő délutánba nyúlóan ennek tükrében adta elő védekezését, fenntartva, hogy nem élt vissza ügyészi hivatalával.

A büntetőper szeptember 3-án és 6-án, két tárgyalási napon folytatódik, ezeken a bíróság nyomozati iratokat, tanúvallomásokat, hangfelvételeket ismertet, illetve két tanút személyesen is meghallgat. A volt fővárosi fellebbviteli főügyész tavaly ősszel a Demokratikus Koalíció jogi szakértője lett. A Gyurcsány-párt akkoriban közleményben tudatta, Ihász Sándort kérnék fel arra, hogy kormányváltás esetén „levezényelje az elszámoltatást”.

Kapcsolódó írásaink