Belföld

Schanda: Politikai hisztériakeltés a Fudan Egyetem elleni tüntetés

Politikai hisztériakeltésnek nevezte a kínai Fudan Egyetem elleni szombati tüntetést az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, szerinte alaptalan pletykák és sajtóinformációk miatt tiltakoznak a szervezők.

Schanda: Politikai hisztériakeltés a Fudan Egyetem elleni tüntetés
Schanda Tamás: A Fudan Egyetem ügyében a tiltakozásnak azért nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Schanda Tamás budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a tiltakozásnak azért nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat. Sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában - tette hozzá.

Az államtitkár úgy fogalmazott: ha a fővárosi és kerületi vezetők „politikai bohóckodás” és utcatábla-avatók helyett hajlandók végre dolgozni is, akkor a tárgyalóasztalnál segítsenek az előkészületekben.

Ellenkező esetben az ő felelősségük lesz, ha a nagyszabású településfejlesztés helyszíne megmarad rozsdatemetőnek, szeméttelepnek vagy „hatalmas méhlegelőnek” - mondta. Véleménye szerint józan ésszel könnyen belátható, hogy a tervezett diákváros az egyetemmel jól kiegészítik egymást.

Schanda Tamás hangsúlyozta, hogy a sanghaji központú Fudan a világ egyik legjobb egyeteme, amelynek több mint 4500 oktatója csaknem 30 ezer hallgatót tanít, és kimagasló kutatási eredményekkel büszkélkedhet. Ez az intézmény választaná Budapestet az első külföldi kampusza helyszínéül - tette hozzá.

Az államtitkár kijelentette, a kormány továbbra is azt szeretné, ha a magyar fiatalok a jövő nyertesei lennének, az egyetemi beruházás pedig a diákvárosi fejlesztéssel együtt élhetővé, vonzóvá tenne egy lepusztult, elhanyagolt fővárosi területet.

A baloldali aktivisták által szervezett szombati tüntetésen az ellenzéki pártok több vezető politikusa is részt vett, ott volt a tömegben mások mellett Szél Bernadett, Fekete-Győr András és Hadházy Ákos is, a Kossuth téren pedig a kormány politikáját támadó beszédet mondott Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és Karácsony Gergely főpolgármester is.

Kapcsolódó írásaink