Belföld

Zéró tolerancia az egyházban is a gyermekbántalmazással szemben

Bűn és bűncselekmény

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elítéli a gyermekbántalmazás minden formáját, zéró toleranciát hirdet, és bocsánatot kér az elkövetők helyett – jelentette ki a testület.

Zéró tolerancia az egyházban is a gyermekbántalmazással szemben
Fotó: MH

A közlemény hangsúlyozza: a gyermekek bántalmazását, az ellenük elkövetett visszaéléseket súlyos bűnnek és bűncselekménynek tartják. Mint írják, a zéró tolerancia elve arra is kiterjed, ha valakinek tudomására jut az eset, de nem jelenti az illetékeseknek. Az MKPK szervezetei a Vatikánnal együttműködve, a világinál szigorúbb szabályok alapján folytatják le vizsgálatukat minden tudomásukra jutott esetben, és feljelentést javasolnak, ha a cselekmény a világi jogszabályok alapján is büntethető.

Az MKPK kiemeli: az Egyház folyamatosan fejleszti gyermekvédelmi rendszerét, konzultál hazai és nemzetközi szervezetekkel, gyermekvédelmi szakembereket képez. A közlemény ugyanakkor jelzi: nem szolgálja az áldozatok és a társadalom érdekét az, ha rendszerszintű ok-okozati összefüggést sugalmaznak az egyházi hivatás és egy súlyos bűncselekmény elkövetésére való „hajlam” között, vagy ha egyéni és családi tragédiákat egész közösségek, egyházi és világi hivatások megbélyegzésére, lejáratására használnak fel.

Kapcsolódó írásaink