Belföld

Rusvai Miklós helyes döntésnek tartja, hogy eltörlik a kötelező maszkviselést a nyári időszakra

Kedvező járványtani adatok

„Mivel az összes járványtani adat kedve­zően alakul, helyeslem, hogy az ötmillió beoltott elérésénél eltörlik a kötelező maszkviselést a köztereken” – felelte lapunk megkeresésére Rusvai Miklós, az Állatorvostudományi Egyetem professzora, az MTA doktora.

A virológus szerint a nyári időszakban biztonságban lehetünk maszk nélkül is. „Attól tartok, hogy aki eddig nem élt az oltás lehetőségével, az vagy a vírus létezését tagadja, vagy pedig azt hiszi, hogy a szervezete könnyedén legyőzi a betegséget” – reagált arra, hogy az utóbbi hetekben lelassult az oltakozási kedv.

A szakértő úgy hiszi, a hatmillió beoltottat akkor érhetjük el, ha feloldják a vakcinahasználat regisztrációhoz kötését, és a készítmények minden háziorvosnál rendelkezésre állnak majd, hogy a szakemberek az érkező betegeknek még egyszer, személyesen is felajánlhassák az oltást. Emellett, ha engedélyezik a Pfizer-vakcinát a 12–15 éves korosztálynak, az szintén megemeli az átoltottságot.

Elmondta, az ötmillió beoltott sem kevés, de nem elegendő a nyájimmunitáshoz, és ha optimistán a hatmilliós plafonnal számolunk – amelyet szeptember–október környékén érhetünk el –, utána kétmillió embernek szükséges még fertőzéses immunitást szereznie a közösségi védettséghez. Ekkor mondhatjuk azt, hogy a betegség járványos jelleggel megszűnik. Arra a kérdésre, számítsunk-e negyedik hullámra, Rusvai Miklós úgy felelt: „Ha nem oltatunk elegen, akkor lesz negyedik hullám. De csak ősszel.”

Kapcsolódó írásaink

Indokolt a 16–18 éves korosztály immunizálása

ĀMinél előbb szükség lenne a 16–18 éves korosztály beoltására, mert a fertőzöttek és a kórházban lévők átlagéletkora egyre jobban halad lefelé, ahogy az idősebb korosztályok védetté válnak – mondta lapunk megkeresésére Rusvai Miklós virológus