Belföld

Jutalomosztáskor bezzeg kaszáltak Karácsonyéknál

A járvány idején a főváros több pénzt fordított prémiumokra, mint az előző esztendőben, a közterületek viszont egyre gondozatlanabbak, ami szerintük kedvez a biodiverzitásnak

Miközben Karácsony kormányzati elvonásokra panaszkodik, a Főpolgármesteri Hivatalban 2020-ban több jutalmat osztottak, mint egy évvel korábban, de a maszkok és tesztek beszerzésekor sem garasoskodott a városvezető.

Jutalomosztáskor bezzeg kaszáltak Karácsonyéknál
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az új tényfeltáró portál, a Bennfentes.net információi szerint a fővárosi járványkezelés sajátos beszerzési elveket követett a maszkok és tesztek beszállítóinak kiválasztásakor. Többek között ismeretlen, parfüm- és bútorértékesítéssel foglalkozó vállalkozók cégére bukkant a portál, amely ezt megelőzően gazdasági tevékenységet nem végzett, árbevétele, alkalmazottja nem volt, viszont hatalmas, 210 millió forintos megrendelést kapott a Karácsony Gergely vezette Budapesttől.

Ugyanakkor 2020-ban több mint hetvenmillió forintnyi jutalmat osztottak szét az önkormányzati vezetők között, majdnem négymillió forinttal többet, mint a válság előtt, 2019 végén – idézte fel az Adatradar.hu. Volt olyan tisztviselő, aki nem sokkal a menesztése előtt kapott 7,225 millió forintos bónuszt a fizetése mellé.

Karácsonyék eközben folyamatosan forráshiányra panaszkodnak, Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes hétfőn arról posztolt: „Van egy helyzet és egy törekvés, ezek pedig összecsúsznak. A helyzet Budapest költségvetési helyzete: a főváros a csőd szélén áll, (…) a Főkertnek sincs elég pénze az alapfeladatai ellátására sem. A törekvés pedig az, hogy megújítjuk a budapesti zöldfelületek kezelését, igyekszünk a természetesebbhez minél közelebb álló, biodiverz felületeket kialakítani.”

A Főkert költségvetését, 344 millióról 180 millió forintra csökkentették, az elhanyagolt parkokat pedig méhlegelőnek nevezik. Összesen 22 helyszínen 282 ezer négyzetmétert kereszteltek át, ezeket táblákkal is jelzik. A gondozatlan területeken elenyészően kevés a virág, sokkal több egérárpát és egyéb gyomnövényt találni. A fővárosiak a kezdeményezést felháborodva fogadták, ennek hatására a XI. kerületi Bocskai úton méhlegelőnek kinevezett területről már eltűnt a tábla, a gazt lekaszálták.

A főpolgármester hiperpasszív nyelvtudását Gyurcsány Ferenc DK-elnök hétfőn a parlamentben igyekezett mentegetni, megjegyezve, Tarlós István főpolgármester sem beszélt nyelveket. Lapunk megkeresésére a korábbi városvezető azt mondta, a vitát méltatlannak tartja, mert nagy a különbség kettejük között.

„Én sosem mondtam, hogy tudok nyelveket, és nem hazudtam mindenfélét erről, rá­adásul nem akartam miniszterelnök lenni, ami alapvetően más tisztség, mint a főváros vezetése” – fogalmazott Tarlós. Megjegyezte, amikor ő igazán nyelvtanuló korban volt a hatvanas évek közepén, még más lehetőségek voltak, mint a kilencvenes évek elején, amikor Karácsonynak lett volna erre lehetősége.

Karácsony megválasztása óta legalább 16 alkalommal vette igénybe angol tolmács segítségét, ami több mint hárommillió forintba került a fővárosi költségvetésnek – derül ki az Önkormányzat honlapján közzétett tájékoztatóból.

Kapcsolódó írásaink

Hiperpasszív tanuló, szakdolgozat nélkül

ĀEgyszerűbb lett volna Karácsonynak beismernie a hibáit és ezzel lezárnia a botrányait, helyette a legrosszabb taktikát választotta, elkezdett magyarázkodni – véli Lánczi Tamás