Belföld

Schiffer: A baloldal ugyanolyan morális válságban van, mint 2006-ban

Gyurcsány Ferenc a demokrácia alapjait tagadta meg az őszödi beszédében, a baloldal pedig azóta sem tanult a hibáiból - fogalmazott Schiffer András a Pesti Srácok Polbeat című műsorában. Az LMP társelnöke arra utalt, ha a Gyurcsány vezette pártszövetség hatalomra jutna, azzal egy olyan politikai erő kezébe kerülne az ország, amely 2006 óta sem tudott túljutni morális válságán.

Schiffer: A baloldal ugyanolyan morális válságban van, mint 2006-ban
Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett baloldal semmit sem változott 2006 óta
Fotó: MH

Nem csináltak mérleget a korábbi bukott kormányzásukból. A baloldal most is ugyanolyan morális válságban van, mint 2006-ban, esetleges kormányra kerülésük pedig csak újrateremtené a 2010 előtti állapotokat – így értékelte a baloldali összefogást az LMP egykori alapító társelnöke.

Schiffer András úgy fogalmazott: az őszödi beszédben Gyurcsány Ferenc a demokrácia alapelvét tagadta meg, amihez most az összes szövetségesük asszisztál. „Nemcsak Gyurcsány Ferencnek és az MSZP-SZDSZ-nek, hanem az őket körülvevő sztárközgazdász liberális megfejtőhadseregnek sincs lövése a Magyarországot érintő kihívásokról, azokat nem képesek azonosítani, azokra nem képesek választ adni. Ha ma ők labdába rúgnak a politikai porondon, az azt jelenti, hogy ezek az erők semmit nem tanultak semmiből” - húzta alá Schiffer.

Objektum doboz

Gyurcsányné Dobrev Klára nemrég egy interjúban beszélt arról, hogy a mai napig büszke az őszödi beszédre, vagyis arra a 2006-ban kiszivárgott monológra, amelyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként a szocialisták zárt frakcióülésén vallotta be, hogy az MSZP-SZDSZ kormányzása az államcsőd szélére sodorta az országot. Nem tartották be a választási ígéreteket és a hibákat hazugsággal próbálták elfedni. A beszéd hatására példátlan tüntetéshullám indult országszerte, amit a rendőrség brutális eszközökkel vert szét.

Gyurcsány Ferenc felesége a rendőrterrorról most mégis úgy fogalmazott: szerinte a pajzzsal, vízágyúval és gumilövedékekkel felszerelt egyenruhások közül többen sérültek meg, mint a civil demonstrálók közül.

A Polbeatben Schiffer András arra utalt, a Gyurcsány Ferenc vezetette baloldali politikai elit most úgy próbál hatalomra jutni, hogy felcseréli az áldozatokat az elkövetőkkel, beleértve saját szerepüket is. Ennek része most Karácsony Gergely is, aki 2006-ban az MSZP-SZDSZ kormány tanácsadójaként dolgozott.

Kapcsolódó írásaink