Belföld

Nem rejtőzhetnek el többé a pedofil bűncselekményeket elkövetők

Nem rejtőzhetnek el többé a pedofil bűncselekményeket elkövetők, név szerint kereshető, fényképes nyilvántartás jön létre a törvényjavaslat alapján, amelyről tegnap tárgyalt az Országgyűlés. Szigorítják a szankciókat, és bővül a foglalkoztatási tilalom köre. A baloldali képviselők szakmai érvek helyett inkább „Kaletáztak".

Nem rejtőzhetnek el többé a pedofil bűncselekményeket elkövetők
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője előterjesztőként szólal fel a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelmét szolgáló törvénymódosító javaslatról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A gyermekek védelmében elmentek a falig a pedofil bűnelkövetők elleni szankciókkal – jelentette ki előterjesztői felszólalásában tegnap Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Megjegyezte: bár az új büntető törvénykönyvnek köszönhetően folyamatosan csökken a szexuális bűncselekmények száma, a gyermekek sérelmére elkövetett pedofil bűncselekményeké kis mértékben nőtt.

A pedofilellenes törvényjavaslatot ismertetve hangsúlyozta: a pedofilok nem rejtőzhetnek el, ennek érdekében létrehoznak egy kereshető nyilvántartást, amelyhez hasonló működik például Lengyelországban, és nem ellentétes az uniós joggal. A nyilvántartás az Ügyfélkapun keresztül lesz elérhető, és névre lehet keresni. Az elkövetőkről az azonosításukhoz szükséges legszűkebb adatkör ismerhető meg: nevük, születési évük, településszintű lakcímük, fényképük, valamint az általuk elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos adatok, ezekről másolat, képernyőmentés nem készíthető.

Mindenki bekerül a nyilvántartásba, aki korábban pedofil bűncselekményt követett el.

A büntető törvénykönyv szigorítása értelmében az, aki gyermekpornográf tartalmat készít, terjeszt vagy felhasznál, a legrosszabbra készüljön, bizonyos minősített esetekben az emberöléssel azonos elbírálás alá esik tette – folytatta Kocsis.

Közölte: új minősített eseteket is bevezetnek az eddigi hatalmi vagy befolyási viszonnyal visszaélés mellé. Minősített eset lesz, ha 12 éven aluli gyermek sérelmére, ha hivatalos személyként, ha sanyargatást vagy erőszakot alkalmazva, illetve ha különös visszaesőként követik el a bűncselekményt.

Bővítik a foglalkoztatási tilalom körét is, a pedofil elkövetők nem dolgozhatnak gyermekek által is látogatható, szabadidő eltöltésével, szórakoztatással vagy sporttal kapcsolatos munkahelyen, valamint kormányzati szolgálati jogviszonyt és politikai vezetői tisztséget sem tölthetnek be. A törvény a papokra is vonatkozik, húsz évet fog ülni az az egyházi személy, akit elkapnak – tette hozzá a frakcióvezető.

A vita során több baloldali képviselő szakmai érvek helyett inkább „Kaletázott".

Szilágyi György (Jobbik) felvetéseire reagálva Kocsis Máté leszögezte: a Fidesz nem mentegeti a pedofil bűnelkövetőket, a párt kivonta ezeket az embereket a közéletből, ellentétben például a kispesti szocialista Lackner Csabával. „Nálunk vannak következmények: a XVII. kerületi Fohsz Tivadart sem mentegettük, kirúgtuk a pártból, amikor kiderült az ügye" – mutatott rá Kocsis. Hozzáfűzte, a győri Sz. Balázst ugyancsak azonnal megfosztották összes pozíciójától, amikor a kitudódtak viselt dolgai.

„Ha már Kaletázunk: Kaleta Gábor szocialista diplomata, aki végigszolgálta a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányokat" – hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője Demeter Márta felvetésére (LMP). Felvetette, Kaletát be lehetne állítani szocialistának is, de ez ugyanolyan butaság volna, mint az, hogy Kaleta fideszes, hiszen a párt a férfit „megörökölte" a szocialista érából.

Volner János független képviselő arról beszélt, ha egy politikai oldalnál oltalomra találhat a pedofília, az a baloldal, a liberálisok, a könnyítések, a lehetőségek tágítása mindig a liberális oldalon fogalmazódik meg, és nagyobb szerénységre kérte Tordai Bencét, a Párbeszéd képviselőjét, amikor a jobboldalt bírálja. A baloldali sajtó szerint rendszeresen összemossa a pedofíliát a kereszténységgel, pedig ha valamitől távol áll a pedofília, az pont a kereszténység – szögezte le Volner.

Ander Balázs (Jobbik) bejelentette: pártja az összes szigorítást támogatni fogja, felvetette ugyanakkor a kémiai kasztráció szükségességét is.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette, a kormány támogatja a törvényjavaslatot.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka sajnálatát fejezte ki, hogy vannak nemzetközi kísérletek arra, hogy társadalmilag elfogadhatóvá tegyék a pedofíliát, elkezdik érzékenyíteni a társadalmat a pedofília iránt, valamint van olyan nyugat-európai ország, ahol két pedofil pártot is bejegyeztek.

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka szerint ki kell mondani, hogy elég volt a pedofil bűnelkövetők anonimitásából és abból, hogy sokszor nevetségesen enyhe ítéletek születnek ellenük, a leggyakoribb büntetés ugyanis a felfüggesztett szabadságvesztés.

A kormányzati családpolitika alapja, hogy a gyermek az első, a gyermekeknek fizikai, szellemi és lelki biztonságot kell biztosítani – hangoztatta Nacsa. Kitért arra, hogy a feljelentési kötelezettség még egyeztetést igényel, az eltussolás azonban jelenleg is benne van a büntető törvénykönyvben.

Kapcsolódó írásaink