Belföld

Kvóták helyett határvédelem

A kormány álláspontja továbbra is az, hogy a bevándorlást nem ösztönözni, hanem megállítani kell – jelentette ki tegnap Kontrát Károly belügyi államtitkár.

Kvóták helyett határvédelem
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára felszólal a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 1-jén
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Noha 2018-ban még azt mondta, Gyurcsány Ferenccel soha nem fog együttműködni, ahhoz képest elég gyorsan felvette a bukott kormányfő tempóját, hiszen már vagyonvesztéssel fenyegeti a képviselőket és a családtagjaikat – reagált Mellár Tamás (Párbeszéd) napirend előtti felszólalására Orbán Balázs.

A Miniszterelnökség államtitkára közölte: mivel a felsőoktatás gyakorlatilag egy nemzetközi piacnak felel meg, így az az érdekünk, hogy a magyar egyetemek versenyképesek legyenek, és a világ legjobb egyetemei is érdekeltek legyenek a magyar felsőoktatás sikerében.

„Geopolitikai összefüggésrendszerbe nem mennék bele, de senki sem vitatja, hogy azok az egyetemek, amelyek a nemzetközi rangsorokban elöl szerepelnek, jó minőségű oktatási intézmények és nem képviselnek pártideológiát" – utalt Orbán Balázs a kínai Fudan Egyetem budapesti campusát ért kritikákra, kiemelve: a reform kulcsa, hogy hazánk a járvány negatív gazdasági hatásai ellenére is úgy döntött, hogy több forrást ad a felsőoktatásra, nemcsak EU-s, hanem magyar költségvetési forrásból is. Az egyetemek vagyont is kaptak, éppúgy, mint százötven éve az Egyesült Államokban, amikor útjára indult a Harvard és a Yale alapítványi formában.

Hohn Krisztina (LMP) úgy vélte, veszélyben van a járóbeteg-ellátás a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő miatt. Válaszában Rétvári Bence, az Emmi államtitkára rámutatott: óriási lépést tettek a radikális mértékű orvosibér-emeléssel, és jelentősen növekedtek az egészségügyre fordított források az elmúlt években. A jövő évi büdzsében 2884 milliárd forint szerepel az egészségügyi tételek mellett, ez 1700 milliárddal több, mint 2010-ben. Az államnak arra van kötelezettsége, hogy biztosítsa a járóbeteg-ellátást, és van, ahol egy külső egészségügyi szolgáltatóval szerződnek erre. Bármilyen formában is történik az ellátás, az állam ugyanúgy finanszírozza, így nem lehet azt mondani, hogy a külső szolgáltatók rosszabb helyzetbe kerültek – magyarázta Rétvári.

Akár a múlt tévedéseiből is levezethetjük a jelen tévedéseit – mondta Völner Pál Bősz Anett (DK) felszólalására reagálva, miután a baloldali képviselő azt fejtegette: a kormánypárti képviselők félnek, hogy elveszítik a hatalmat. A Bősz által említett választójogi törvény még a pártállami rendszerben lett bevezetve egy minisztertanácsi rendeletben, a parlament 2010-ig halasztásban volt, ugyanis egy alkotmánybírósági döntés miatt amúgy is módosítani kellett volna – mutatott rá az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, kiemelve: az új választójogi törvény egyértelműen tisztább, demokratikusabb és átláthatóbb lett.

Halász János (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy aggasztó mértékben emelkedik az illegális migráció, növekszik az embercsempész-hálózat. Mindeközben Brüsszel lopakodva megint a kötelező kvótát akarja Magyarországra erőltetni. Kontrát Károly belügyi államtitkár megerősítette: a kormány álláspontja továbbra is az, hogy a bevándorlást nem ösztönözni, hanem megállítani kell. Kvóták helyett határvédelem, illetve helyben segítés szükséges.

Kapcsolódó írásaink