Belföld

El nem évülő gyurcsányi terror, halmozott törvénytelenségekkel

Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét követően, 2006-ban a rendőrség fellépése a terrorcselekmény kategóriájába tartozik, ami soha el nem évülő bűncselekmény. A rendőrség 2007-ben indirekt módon beismerte, hogy a gumilövedékek beszerzése, használata, bevetése is törvénytelenségek sorozata révén történt.

El nem évülő gyurcsányi terror, halmozott törvénytelenségekkel
Nem rendszeresített gumilövedékeket használt a Gyurcsány-kormány rendőrsége 2006. október 23-án a tömegoszlatásoknál
Fotó: MH

Az őszödi beszédet követően, illetve a 2006. október 23-án, az ötvenhatos forradalom ötvenedik évfordulóján tömegoszlatásnak alávetettek, akikkel szemben gumilövedéket alkalmaztak, lényegében kísérleti nyulak voltak. A rendőrség által bevetett tömegoszlató eszközök konkrét típusait ugyanis nem rendszeresítették.

Használatuk emiatt éppúgy törvénytelen volt, mint például a viperáé, és csak az isteni gondviselésnek volt köszönhető, hogy ennek kapcsán haláleset nem történt. A Gyurcsány-kormány által megrendelt Göncöl-jelentés a brutális 2006. szeptemberi és októberi rendőri fellépést és tömegoszlatást jogszerűnek, szakszerűnek és törvényesnek minősítette.

Ennek gyökeresen ellentmondott az, hogy Bene László országos rendőrfőkapitány 2007. március 15. előtt kijelentette: ha tömegoszlatásra kerül sor, akkor rendőrök csak parancsra használhatják eszközeiket, a gumilövedéket csak lábra irányíthatják, csak a törvényben előírt felszólításokat követően, és mindezeket csak azonosítószámot és jelvényt viselő rendőrök tehetik. Vagyis Bene főkapitány fél évvel történtek után ismerte be a törvénytelen rendőri attakot.

A ma már nem létező, akkoriban ingyenes budapesti hetilap, a Helyi Téma közérdekű adatigénylésére adott rendőrségi válaszból kiderült, hogy nem rendszeresített, nem bevizsgált, nem kipróbált gumilövedékeket használt a rendőrség a tömegoszlatásnál.

A válasz a következő volt: „A Belügyminisztérium állásfoglalása szerint 2004-től nem volt helye egy meghatározott gyártó termékét preferáló eszköztípus a Belügyminisztérium Rendszeresítési Szabályzatáról szóló 24/2002. (BK. 17) BM-utasítás alapján történő rendszeresítésének.

A kényszerítő eszközök – köztük a 12-es kaliberű sörétes lőfegyverek és a gumilövedékű lőszerek – konkrét típusának bevizsgáltatása, megfelelőségük vizsgálata és minősítése a BM-utasítás 32. és 33. pontja szerint a rendszeresítés folyamán történhet meg, de mivel általános műszaki paraméterek kerültek rendszeresítésre, ezért konkrét típusokra vonatkozó – külső minősítő szerv által elvégzett – minősítésekre, sőt próbahasználatra (csapatpróbára) sem kerülhetett sor.”

Beismerték: „A rendszerbe vételi javaslat 6. pontja továbbá meghatározza, hogy a kényszerítő eszközként alkalmazott lőszereket külső szervvel történő minősítés, összehasonlító vizsgálatok elvégzése, szakvélemények, megfelelőségi tanúsítványok és próbahasználati tapasztalatok figyelembe vétele nélkül beszerezni, illetve használatba venni nem lehet.”

Mindez azt jelenti, hogy egyrészt a konkrét gumilövedék-típusnak külső szakértőkkel történő bevizsgálása nem történt meg, holott azt miniszteri rendelet írta elő. Másrészt megfelelőségi tanúsítvány a bevetett eszközök kapcsán nem volt, ráadásul próbahasználati tapasztalatok sem voltak. Tehát a fentiek híján nem hogy használni, de beszerezni sem lehetett volna az amúgy vaddisznók ártalmatlanítására kifejlesztett gumilövedékeket.

Petrétei József, a Gyurcsány-kormány igazságügyi és rendészeti minisztere ennél kevesebbért is beadta a lemondását 2006. szeptember 18-án az MTV-székháznál történtek kapcsán, ám arra nem kaptunk választ, miként kerülhettek azok a gumilövedékek a rendőrség raktáraiba, amelyeket beszerezni sem lehetett volna. Kik ezért a felelősek? És kik a felelősek azért, hogy 2006. október 23-án a rendőrség nem rendszeresített lövedéket vetett be? A tömegoszlatás főparancsnokát, Gergényi Pétert Demszky Gábor kitüntette.

Nincs mondanivalója a Jobbiknak a hazugságbeszédről

Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő és a barna inget vörös felsőre cserélő Jakab Péter olyannyira egymásra talált a baloldali összefogásban, hogy már nem csupán a közösségi oldalakon állnak ki egymásért, nemcsak a parlamentben végszavaznak egymásnak, hanem olyan történelmi eseményeket, emlékezetpolitikai törésvonalakat is bagatellizálnak, mint az őszödi beszéd vagy az azt követő, az ártatlan demonstrálókat célzó brutális rendőrattak.

Megírtuk, az őszödi hazugságbeszéd elhangzásának tizenötödik évfordulóján sem Gyurcsányné Dobrev Klára, sem Karácsony Gergely, sem Jakab Péter nem szólalt meg. Igaz, Dobrev korábban kinyilatkoztatta – a tényektől teljesen elrugaszkodva –, hogy több rendőr sérült meg, mint tüntető a 2006-os eseményekben. A Gyurcsány-show másik, párbeszédes kormányfőjelöltje az évforduló napján a lakástörvény módosításával foglalkozott, igaz, pár napra rá közösségi oldalán azt fejtegette, miért kell még mindig tizenöt évvel ezelőtti ügyeken rágódni.

Hatmilliós Jakab viszont a mai napig nem reagált az őszödi beszéd évfordulójára. Közösségi oldalán a kunyerálása – amit azért indított, hogy kifizesse a házelnök által kirótt büntetést a parlamenti provokációi miatt –, illetve az előválasztási kampány viszi a prímet. A jobbikos pártlap, az Alfahír.hu szintén nem emlékezett meg az eseményről. Ezért kérdésekkel fordultunk a párt sajtóosztályához arról, Jakab Péter miként vélekedik Gyurcsány beszédéről, az erőszakba fulladó őszi eseményekről, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

(NG)

Kapcsolódó írásaink

Terrorcselekmény volt a rendőrség fellépése

Ā„Gyurcsány és Dobrev! Most már tényleg elég volt!” – írta Kocsis Máté. „Maguk beszélnek a bérből, fizetésből élőkről… Milliárdosként élték meg a luxust a lopott budai villájukban”

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom