Belföld

Kiemelten fontos a nemzet gyarapodása

A magyar fiatalok hisznek a család összetartó erejében, a kormány ezért támogatja a fiatalokat abban, hogy családot alapíthassanak – mondta csütörtökön konferencián Novák Katalin.

Volt idő, amikor Magyarországon átlagosan két, sokszor kettőnél is több gyermeket vállaltak a magyar családok, a nagycsaládos életforma volt az általános – mondta acsaládokért felelős tárca nélküli miniszter a Párkapcsolati kultúra és demográfia című konferencián. Ma azonban súlyos a demográfiai helyzet, a népességfogyás 1981 óta folyamatos: minden évben többen hunynak el, mint ahányan születnek, évente 30 ezerrel csökken az ország lakossága.

A folyamat nem áll meg automatikusan, ha nem teszünk semmit, szögezte le Novák. Szerinte a demográfia nem pusztán egy egyenlet, még ha számokkal is fejezzük ki. Hangsúlyozta: a magyar fiatalok hisznek a család összetartó erejében, a biztos hátországot jelenti számukra, amire támaszkodhatnak.

A magyar szülők gondoskodó szülők, ezért magas például a saját tulajdonú otthonok aránya: a szülők tovább szeretnék örökíteni ingatlanjukat gyermekeik számára, ez jellemez minket, magyarokat, tette hozzá.

„A mai fiatalok családcentrikusak, szeretnének házasságot kötni, és legalább két gyermeket terveznek, ami meg is oldaná a demográfiai problémáinkat is, nem fogyna el a nemzet, még gyarapodna is" – szögezte le Novák Katalin. Jelenleg azonban még nem ez a helyzet: a termékenységi mutató 2011-ben 1,23 volt, amit 1,55 körülire tornázott fel a nemzet egy évtized alatt. Hogy ne álljon a tervek útjába akadály, azok lebontásában a kormány is segít. A magyarok ugyanis akkor vállalnak gyermeket, ha már megengedhetik maguknak, biztonságot tudnak teremteni a gyermek számára.

A Fidesz alelnöke aláhúzta: 2011 óta a családok támogatására fordított összeget két és félszeresére emelték, jövőre már 2800 milliárd forintot biztosítanak a családok megsegítésére. Az összeg számos családtámogatási program finanszírozását biztosítja a személyi jövedelemadó átalakításától az otthonteremtési programokon át a babaváró támogatásig. Az anyagi biztonság támaszt nyújt, a fiatalok tervezhetnek. Ez már vissza is tükröződik az eredményekben, hangsúlyozta a miniszter, Európában nálunk nőtt a legnagyobb mértékben a házasságkötések száma.

Novák Katalin kitért rá: a kormány minden támogatást megad, de szükség van az egyházakra, a civil szervezetekre, a tudomány világára, hogy megbízható, kiszámítható  környezetet biztosítsunk.

Kapcsolódó írásaink