Kultúra

Emléktáblát avattak Pilinszky János tiszteletére

Féléves programsorozattal emlékezik a negyven éve elhunyt és száz éve született Pilinszky Jánosra a Kertész Imre Intézet. A Kossuth-díjas költő tiszteletére csütörtökön tablókiállítás nyílt az intézet előtt, egykori Izabella utcai lakóhelyén emléktáblát avattak.

Emléktáblát avattak Pilinszky János tiszteletére
Emléktáblát avattak Pilinszky János tiszteletére
Fotó: MH/Katona László

Pilinszky János halálának negyvenedik és születésének századik évfordulója alkalmából féléves programsorozat indult a Kertész Imre Intézet szervezésében, amely nemcsak a költő műveinek megismertetését, hanem szellemi örökségének továbbvitelét is célozza.

A  Benczúr utcai kültéri tárlat Pilinszky pályája legfontosabb állomásait saját idézetei mellett fotókkal eleveníti fel, és vándorkiállításként az ország több pontjára eljut a következő fél évben
A Benczúr utcai kültéri tárlat Pilinszky pályája legfontosabb állomásait saját idézetei mellett fotókkal eleveníti fel, és vándorkiállításként az ország több pontjára eljut a következő fél évben
Fotó: MH/Katona László

„Amikor létrehoztuk az intézetet, az volt a legfőbb szándékunk, hogy egy olyan kultúrtér jöjjön létre, ahol különböző művészeti ágak segítségével közel hozzuk a szélesebb közönséghez azokat a művészeket, akik a 20. század legjelentősebb alkotói közé tartoztak, és akiknek tevékenysége, gondolatai, szellemiségei közelebb hozzák hozzánk azt a történelmi korszakot, amelynek feldolgozásával és bemutatásával a közalapítvány elsősorban foglalkozik" – mondta Schmidt Mária a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója a programsorozat csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Vándorkiállítás eleveníti fel a költő emlékét
Vándorkiállítás eleveníti fel a költő emlékét
Fotó: MH/Katona László

Pilinszky műveinek népszerűsítésére pályázatokat hirdet az Intézet, amely új alkotások születésével is szeretne tisztelegni a költő emléke előtt. „A zenei pályázat Pilinszky másképp címmel már mától él, és augusztus 31-ig várjuk rá a pályaműveket. A második pályázatunkat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel (MANK) közösen hirdetjük: Pilinszky János munkássága által inspirált képző- és iparművészeti, valamint videó- és fotóművészeti alkotások létrehozása lesz a célja" – fejtette ki Szabó Tamás programigazgató, aki arról a középiskolásoknak szánt pályázatról is beszélt, amely Pilinszky-inspirálta videók készítésére hív fel. Szintén középiskolásoknak szólnak azok az irodalmi foglalkozások, amelyek a költő versein, elméleti szövegein és interjúin keresztül mutatják be az alkotó életét, illetve művészetét. Az intézet havi rendszerességgel beszélgetéssorozatot is indít június 9-én, amelynek első vendége Hafner Zoltán irodalomtörténész, házigazdája Szabó Anett médiaszakember lesz.

Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója
Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója
Fotó: MH/Katona László

Hafner Zoltán, a Kertész Imre Intézet kutatási igazgatója a megnyitón kiemelte: a 20. század második felének egyik legfontosabb költői életműve és a még ma sem teljes hagyaték kutatásához, negyven évvel a költő halála után végre minden feltétel adott. „Felbecsülhetetlen értékű az az irategyüttes, benne több mint hatszázötven levéllel, amelyet Pilinszky legnagyobb szerelme, Jutta Scherrer Párizsban élő nemzetközi hírű szlavista egyetemi tanár adott át kezelésre az Intézet számára" – emelte ki az igazgató. Az intézet a sajtótájékoztatón bemutatta a költő első kötete, az 1946-ban megjelent Trapéz és korlát dedikált példányait, a Harmadnapon (1959) című kötete szamizdat példányát, valamint 1948 és 1976 közötti kéziratokat, fotókat, feljegyzéseket.

A hagyaték egy része
A hagyaték egy része
Fotó: MH/Katona László

Csütörtökön megnyílt Benczúr utcai kültéri tárlat is, amely Pilinszky pályája legfontosabb állomásait saját idézetei mellett fotókkal eleveníti fel, és vándorkiállításként az ország több pontjára eljut a következő fél évben. Ingyenes tematikus városi sétát is terveznek, amelynek alapját Pilinszky életének meghatározó helyszínei adják.

Az eseményen az is kiderült, hogy a Magyar Posta a Kertész Imre Intézetet fenntartó Közalapítvánnyal együttműködésben Pilinszky születésének centenáriuma alkalmából alkalmi postabélyeget, valamint hozzá kapcsolódó borítékot bocsájt ki.

A tájékoztatót követően Schmidt Mária és Hafner Zoltán emléktáblát avatott az VI. kerület Izabella utca 52. számú ház falán. Pilinszky 1962 és 1969 között élt ebben a házban, egy sötét, udvarra néző szoba-konyhás földszinti tanácsi kislakásban, ahol Fabula című versét is írta. Az emléktáblán az Aranykori töredék egy részlete olvasható: „Minden tetőről látni a napot." Az avatáson két Pilinszky- mű is elhangzott Lukács Sándor Kossuth-díjas színművész előadásában. A programsorozat november 27-én, Pilinszky János születésének századik évfordulója napján egész napos rendezvénnyel zárul.
 

Kapcsolódó írásaink