Belföld

Gyurcsány előretolt embere Karácsony

A Századvég Alapítvány elemzéséből kiderül, hogy a főpolgármesternek a bukott kormányfővel való együttműködése a fővárosi politika mindennapjaiban is megmutatkozik

Nem túlzás Karácsony Gergely főpolgármestert Gyurcsány Ferenc előretolt emberének nevezni, erre a következtetésre jutott a Századvég Alapítvány legújabb elemzésében.

Gyurcsány előretolt embere Karácsony
A városvezető minden lépését Gyurcsány egykori emberei figyelik
Fotó: MH/Katona László

„Hangzatos előválasztási ígéretek a választóknak, majd alkuk a háttérben. A Gyurcsány-korszak köszön vissza a baloldalon, a tempót egyértelműen a volt miniszterelnök diktálja az előválasztási tárgyaláso­kon éppúgy, mint a fővárosi Városházán” – emlékeztet a Századvég írása, amelyben arra utalnak, hogy alakul a bukott miniszterelnök nagy visszatérése. Ennek kapcsán felidézik, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely politikai kapcsolata régre nyúlik vissza, a főpolgármester már 2004-ben Gyurcsánynak dolgozott az akkori Miniszterelnöki Hivatalban tanácsadóként.

Karácsony Gergely LMP-ből való kiszakadása is Gyurcsányhoz köthető, ugyanis a pártban akkor két irány volt meghatározó, a Schiffer András-­féle felfogás, amely szerint a párt ugyanolyan távolságot tart a kormánypártoktól, mint Gyurcsány Ferenctől, és Karácsonyé, aki már a 2010-es évek elején közeledett volna a korábbi miniszerelnökhöz. A konfliktus végül odáig fajult, hogy 2013-ban kettészakadt az LMP, és így jött létre a Párbeszéd, amelynek ma is Karácsony Gergely a vezetője.

Karácsony Gergely Gyurcsánnyal való együttműködése azonban nem csupán a pártpolitikai színtéren mutatkozik meg, hanem a fővárosi politika mindennapjaiban is, a Fővárosi Önkormányzat számos jelentős pozícióját Gyurcsány bizalmi emberei, a 2010 előtti korszak meghatározó szereplői töltik be.

Gál J. Zoltán – Gyurcsány Ferenc régi bizalmasa – segíti a főpolgármester kommunikációját a közösségi médiában, Draskovics Tibor, a Gyurcsány-kormány pénzügy-, majd igazságügyi és rendészeti minisztere lett a BKK igazgatósági elnöke, Gy. Németh Erzsébet, a DK egyik alelnöke – akiről még a 444 is azt írja egy városházi forrásra hivatkozva: „többször mondja, hogy erről meg kell kérdeznem az elnökömet” – pedig Karácsony egyik helyettese.

A sor itt nem ér véget, Kálmán Olgát, korábbi tévés műsorvezetőt, majd a DK 2019-es főpolgármester-jelöltjét kulturális tanácsadóként foglalkoztatja Karácsony, Gyurcsány egyik párttársa és bizalmasa, Élő Norbert a Budapesti Városüzemeltetési Holding felügyelőbizottságát vezeti, míg Gyurcsány egykori testőre, Handl Tamás a főváros Rendészeti Igazgatóságát irányítja.

Draskovics mellett Gyurcsány egy másik korábbi minisztere, Kolber István a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági tagja lett, a volt miniszterelnök korábbi államtitkára, Katona Tamás a BKV Zrt. felügyelőbizottságának az elnöke, míg a Gyurcsány egy másik korábbi államtitkára, Tordai Csaba a főpolgármester jogi tanácsadója, valamint a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági elnöke lett.

Ezzel Karácsony Gergely Gyurcsány Ferenc két korábbi miniszterét és két korábbi államtitkárát alkalmazza, így itt már működik az ellenzéki összefogás Gyurcsány Ferenc által szorgalmazott modellje: az előretolt Karácsony Gergely mögött az árnyékhatalom a Demokratikus Koalíciójé – szögezi le az elemzés.

Kapcsolódó írásaink