Belföld

Fidesz: Zéró tolerancia a pedofíliával szemben

A kormánypártok által kidolgozott törvénycsomag megerősíti a gyermekek védelmét és érdekeik érvényre jutását az őket érintő hatósági eljárásokban

Európai uniós szinten is modern és előremutató jogszabállyal biztosította az Országgyűlés a gyermekek meghallgatáshoz való jogát – közölte az igazságügyi miniszter. A parlamentben a Fidesz a pedofíliaellenes törvénycsomag mellett érvelt.

Mindent megteszünk gyermekeink védelméért – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán annak kapcsán, hogy az Országgyűlés 172 igen szavazattal elfogadta a szülői felelősséget érintő nemzetközi igazságügyi együttműködésről szóló törvényjavaslatot. Ezzel megerősítette a gyermekek védelmét és érdekeik érvényre jutását az őket érintő bírósági, hatósági eljárásokban.

Varga Judit rámutatott: a parlament uniós szinten is modern és előremutató jogszabállyal biztosította a gyermekek meghallgatáshoz való jogát, hogy az eljárások során az ő véleményüket is kiemelten figyelembe vegyék. A tárcavezető leszögezte: a gyermekek védelme közös ügyünk, nem válhat politikai és ideológiai viták áldozatává.

A hétfőn benyújtott pedofíliaelle-nes törvénycsomagról megjegyezte: a jogszabálytervezet célja, hogy a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények jogkövetkezményei szigorodjanak, a gyermekeket pedig minél nagyobb védelem illesse meg. „Zéró toleranciát a pedofil bűnelkövetőkkel szemben!” – hangsúlyozta.

A miniszter a törvényjavaslat fontosabb elemei közé sorolta a pedofilnyilvántartás létrehozását, a Büntető Törvénykönyv szigorítását, a pedofil személyek kitiltását egyes munkakörökből, valamint azt, hogy a jövőben nem lehetne enyhe büntetéssel és minősített esetekben feltételes szabadságra bocsátással megúszni a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményeket. A törvényjavaslat szerint a legsúlyosabb pedofil bűncselekmények nem évülnek el.

„A pedofilok ne rejtőzködhessenek, ne reménykedhessenek abban, hogy elbújhatnak, hogy megússzák tettüket” – mondta tegnap a parlamentben Selmeczi Gabriella (Fidesz). A gyermekek védelme érdekében, a Fidesz-frakció által kidolgozott törvényjavaslatot ismertetve hozzátette: következménye lesz annak, „ha csak egy ujjal is a hozzányúlnak gyermekeinkhez”.

Kifejtette: a cél az, hogy egy pedofilnak ne legyen esélye arra, hogy ismételten egy gyermek közelébe kerülhessen, illetve, hogy ne évülhessen el a pedofil bűncselekmény. Völner Pál igazságügyi államtitkár kiemelte: a szexuális bűncselekmények súlyos pszichés és testi következményekkel járhatnak, ezért a javaslat támogatását kérte az országgyűlési képviselőktől.

Kapcsolódó írásaink