Belföld

Áder János felmentette a Magyar Honvédség parancsnokát

 Felmentette Áder János köztársasági elnök Korom Ferencet, a Magyar Honvédség parancsnokát - az erről szóló elnöki határozat a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.

Áder János felmentette a Magyar Honvédség parancsnokát
Korom Ferenc 2019 januárjában lett a Magyar Honvédség parancsnoka
Fotó: MH

A köztársasági elnök a honvédelmi miniszter előterjesztésére, június 1-jei hatállyal mentette fel Korom Ferencet. A Honvédelmi Minisztérium (HM) közlése szerint a vezérezredes maga kérte a felmentését Benkő Tibortól. Korom Ferenc kérését egyebek mellett azzal indokolta: a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak.

Áder János köztársasági elnök 2019. január 15-én nevezte ki Korom Ferencet a Magyar Honvédség parancsnokává. Korom Ferenc parancsnoki megbízatása 2023. május 15-ig szólt. A HM azt közölte: Benkő Tibor honvédelmi minisztertől Korom Ferenc vezérezredes kérte a felmentését.

A vezérezredes kérését azzal indokolta, hogy a 2018-ban rábízott feladatokat - a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség (MH) szétválasztását, az MH Székesfehérvárra történő költöztetését, a haderő szervezeti átalakítását és a haderőfejlesztés alapjainak megteremtését, az eszközbeszerzések előkészítését - jó eredménnyel, maradéktalanul elvégezte, és sikeresen vezette a Magyar Honvédséget a járványhelyzetben jelentkező feladatok végrehajtásában is.

Korom Ferenc meglátása szerint azonban a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak. Ugyanakkor tapasztalatait, tudását tervezetten továbbra is Magyarország szolgálatában, külföldön kamatoztatja - tették hozzá.

Korom Ferenc parancsnoki utódjáról egyelőre nem született döntés - írta a HM.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom