Belföld

A járvány példátlan csapást mért a turizmusra

Az egyes törvényeknek a turizmus-vendéglátás ágazatot érintő stratégiai célú módosításáról szóló törvényjavaslatot vitatta meg az Országgyűlés szerdán.

A járvány példátlan csapást mért a turizmusra
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára expozéjában kiemelte: a 2010 utáni években a hazai turizmus kiemelkedő eredményeket mutatott fel, de a koronavírus-járvány példátlan csapást mért erre a szektorra. Most lehetőség van arra, hogy az élet belátható időn belül visszatérjen a rendes kerékvágásba, ezért nagy szükség van arra, hogy a szabályozási környezetet is hozzáigazítsák az új helyzethez, és ezt szolgálja ez a javaslat - magyarázta.

Kifejtette: a kezdeményezés három fő területen hoz változást. Egyrészt a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók üzemeltetőit is bevonják az adatszolgáltatásba a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ részére, hogy teljesebb képet kaphassanak az ágazat működéséről, ami segít a célzottabb támogatások biztosításában is - mutatott rá.

Az államtitkár elmondta: másrészt lefektetik egy országos szálláshely-minősítési rendszer alapjait, így átláthatóbá válik a szálláshely-szolgáltatási ágazat. Harmadrészt pedig megteremtik annak a lehetőségét, hogy a kormány nevesíthesse a turisztikailag kiemelt jelentőségű településeket - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: a kormány stratégiai ágazatként tekint a turizmusra, és ennek megfelelő támogatásokat biztosított neki az elmúlt években. A kiemelt figyelmet a szektor kiemelt eredményekkel díjazta - jegyezte meg.

Barcza Attila, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy a turizmus stratégiai ágazat, a gazdaság egyik motorja, amelynek sikere pártokon felül álló érdek. A most megvitatott javaslat szakmai alapokon, tényeken alapul, hiszen érzékeny és sérülékeny ágazatról van szó, amelyben a trendek nagyon gyorsan változnak, és ezekre reagálni kell, ha azt szeretnék, hogy Magyarország továbbra is versenyképes maradjon - fogalmazott.

Úgy látja, a turizmusban kimagasló eredményeket értek el az elmúlt időben, de a járvány nagy csapást mért a szektorra. Azonban belátható időn belül újraindulhat az ágazat, így megindulhat a verseny a turistákért, ezért szükséges most az ágazati működés korszerűsítése - vélekedett. Hozzátette: minden válság egyben lehetőséget is ad az újrakezdésre, és a kormány nem tétlenkedett, így jöhetett létre ez a javaslat, amellyel sikeres turizmusfejlesztés valósulhat meg.

Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta: jobbikos képviselőtársa bírálta a kormány turizmust érintő intézkedéseit, de a járvány előtti utolsó évben több szempontból is rekordot döntött az ágazat. A turizmus dinamikus növekedését megtörte a járvány, ezért a kormány az elsők között nyújtott mentőövet a szektornak a vállalkozások életben tartása és a munkahelyek megőrzése érdekében, több intézkedést hozott az ágazat támogatására - közölte.

Elmondta: a pünkösdi hétvége azt mutatja, hogy a magyarok elkezdtek újra pihenési lehetőségeket keresni, ez jó hír az ország újraindítása szempontjából. A járvány alatt pedig lehetőség nyílt sok szálláshely fejlesztésére - tette hozzá.

Kiemelte: a javaslat célja, hogy ne csak újrainduljon a turizmus, hanem ismét dinamikusan növekvő pályára álljon, és megint vonzó célpont legyen Magyarország.

Kapcsolódó írásaink