Belföld

Karácsony és a gaz

Méhlegelőnek nevezték át a gondozatlan zöldterületeket a fővárosban, a Főkert szerint a budapestiek azért csak a gazt látják, mert a vadvirágok alacsonyak, és virágzatuk is kicsi

Karácsony is beállt a baloldal híveit az alkotmányos rend felforgatásával biztatók közé, közben továbbra is az ország egyesítésről beszél. Vadvirágos Budapest programja ellen a Főkert közösségi kaszálást és kullancsriasztót ajánl.

Karácsony és a gaz
A főpolgármesternek a KRESZ-szel is meggyűlt a baja
Fotó: MH/Katona László

„Minden jel arra utal, hogy nekem van a legtöbb esélyem az ellenzéki pártokhoz nem tartozó választók megszólítására is” – mondta a Magyar Hangnak Karácsony Gergely, alátámasztandó 99 százalék elnevezésű mozgalmának létjogosultságát. A főpolgármester közölte azt is, nem lát olyan fideszes, kétharmadba öntött jogszabályt, amelyet ne lehetne a következő kormánynak visszacsinálni akár kétharmad nélkül is. Ezzel a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje is beállt azok közé, akik a baloldali tábort azzal biztatják, hogy egyszerű többséggel is meg lehet változtatni az Alaptörvényt és a sarkalatos törvényeket.

Korábban Fleck Zoltán baloldali jogszociológus és Magyar György ügyvéd beszélt erről, nemrég Kis János filozófus vette át a gondolatot, de Fekete-Győr Andrásék után lassan az előválasztás minden szereplője így tesz. Gulyás Gergely miniszter csütörtökön leszögezte: „Világos szabályai vannak a törvények módosításának, akkor is, ha Gyurcsány és társai térnek vissza a hatalomba.”

Lehetséges persze, hogy Karácsony nem gondolja komolyan az alkotmányos rend felforgatását, hiszen amíg az őszinte politikus imázsát építené, mind többször kapják füllentésen. Önéletrajzában például azt állította, hogy PhD-fokozattal rendelkezik, ám kiderült, hogy még nyelvvizsgája sincs. Utólag azt mondta, angolnyelv-tudása hiperpasszív. Wintermantel Zsolt, Újpest korábbi polgármestere úgy reagált, hogy Karácsony KRESZ-tudása is hiperpasszív, ugyanis a főpolgármester az új Bubi-kerékpár bemutatásán piros lámpánál gurult át a kereszteződésen.

A budapestiek kedélyének borzolásában Karácsony felettébb sikeres, a biciklisávok felfestése és a köztéri kukák harmadának leszerelése után a méhlegelő projekt is a nevéhez kötődik. A mindinkább elhanyagolt zöldfelületekre panaszkodó fővárosiakat ugyanis „Természetes zöldterület”, „Nem gaz, méhlegelő” és hasonló táblákkal igyekeznek megnyugtatni.

A Főkert a minap válaszolt a kritikákra, amelyek a Vadvirágos Budapest programra érkeztek. Az allergiásokat azzal nyugtatták, nem kell tartani számottevő mennyiségtől. Azoknak, akik szerint igenis csak a gaz kezd égig érni, azt írták, a vadvirágok alacsonyak, és a virágzatuk is kicsi, ezért nem láthatók. Tagadták, hogy kullancstanya lesz a méhlegelő, mindenesetre kullancsriasztó szert javasolnak. A kutyájukat a toklásztól féltőket azzal biztatták, az egérárpát majd kiszorítja a gyeptársulás többi növénye, emellett kiemelték: közösségi kaszálás programok is szerveződnek.

Bús Balázs, a III. kerület korábbi fideszes polgármestere megosztotta közösségi oldalán egy méhész véleményét, aki szerint csak a vadméhfajták költözhetnek be a városba, bár az ő védelmükhöz a belváros nem ideális környezet, célszerű lenne azt a városon kívül megvlaósítani.

A magyarok szerint Gyurcsány a főnök

A magyar felnőtt társadalom 62 százaléka szerint Gyurcsány Ferenc hatást gyakorol Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd) politikájára – derült ki az Alapjogokért Központ legfrissebb közvélemény-kutatásából. A kutatás rámutatott: a válaszadóknak mindössze 13 százaléka mondta azt, hogy Karácsony Gergely politikájára nincs hatással a bukott kormányfő, akinek pártjával, a Demokratikus Koalícióval közös listán indul a 2022-es országgyűlési választásokon.

(VT)

Kapcsolódó írásaink

Karácsony Gergely becsapta a fővárosiakat

ĀBár pénztelenségről és kifosztott önkormányzatokról panaszkodik a főpolgármester,csak a közösségi médiában már több mint harmincegymillió forintot költöttek a kampányára