Belföld

Tízből hat magyar szerint Gyurcsány Ferenc hatást gyakorol Karácsonyra

A magyar felnőtt társadalom 62 százaléka szerint Gyurcsány Ferenc hatást gyakorol Karácsony Gergely politikájára – derül ki az Alapjogokért Központ legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Tízből hat magyar szerint Gyurcsány Ferenc hatást gyakorol Karácsonyra
Tízből hat magyar szerint Gyurcsány Ferenc hatást gyakorol Karácsony Gergelyre
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A 18 évesnél idősebb felnőtt magyar lakosság véleményét reprezentáló kutatás alapján kijelenthető, hogy a baloldali előválasztáson miniszterelnök-jelöltként induló főpolgármesterre a megkérdezettek túlnyomó többsége szerint Gyurcsány Ferenc hatást tud gyakorolni.

Tízből hatan (62 százalék) helyezkedtek erre az álláspontra, vagyis a 8 millió fős felnőtt magyar lakosságból csaknem 5 millióan osztották ezt a véleményt. Mindösszesen a válaszadók 13 százaléka mondta azt (1 millió választókorú), hogy Karácsony Gergely politikájára nincs hatással a volt kormányfő, akinek pártjával közös listán indul a 2022-es országgyűlési választásokon.

A magyar felnőtt társadalom 62 százaléka szerint Gyurcsány Ferenc hatást gyakorol Karácsony Gergely politikájára
A magyar felnőtt társadalom 62 százaléka szerint Gyurcsány Ferenc hatást gyakorol Karácsony Gergely politikájára
Fotó: Alapjogokért Központ

Legnagyobb arányban a kormányfőpárti válaszadók nyilatkoztak arról, hogy Gyurcsány Ferenc hatást gyakorol a főpolgármesterre: 76 százalékuk. Árulkodó ugyanakkor, hogy a még a kormányfővel kritikus megkérdezettek relatív többsége szerint is (48 százalék) ez a helyzet, és csupán 27 százalékuk vélekedett ezzel ellentétesen. Ennek több oka lehet: Karácsony Gergely 2002 és 2008 között a Gyurcsány Ferenc vezette kabinet Miniszterelnöki Hivatalának politikai tanácsadója volt, akkori cége, a Social Report Bt. pedig tíz alkalommal, összesen mintegy 22 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól. Karácsony emellett – főpolgármesterré választását követően – a korábbi szocialista-liberális kabinetek több emblematikus figuráját vezető pozícióba ültette.

A Demokratikus Koalíció továbbá a Fővárosi Közgyűlésben is komoly zsarolási potenciált épített ki saját maga számára, mindez pedig azt jelenti, hogy Karácsony Gergely Gyurcsány Ferenc pártjának jóváhagyása nélkül nem tud jelentős politikai döntéseket meghozni.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony Gergely becsapta a fővárosiakat

ĀBár pénztelenségről és kifosztott önkormányzatokról panaszkodik a főpolgármester,csak a közösségi médiában már több mint harmincegymillió forintot költöttek a kampányára