Belföld

„Díszletként használt engem Czeglédy”

A szerdai naphoz hasonlóan csütörtökön sem tettek vallomást a kihallgatott vádlottak a Kecskeméti Törvényszéken a Czeglédy Csaba és társai ügyében folytatódó büntetőeljárás tárgyalásán.

„Díszletként használt engem Czeglédy”
Két vádlott visszavonta a beismerő, illetve Gyurcsány ügyvédjének maffiaszerepére tett terhelő vallomását
Fotó: MH/Purger Tamás

„Azt sem tudtam, hogy mit takar az engedményezés. Utólag belátom, hogy nekem sem kellett volna mindent ráhagyni a Human Operator Zrt. vezetőire, akik visszaéltek a bizalmammal, a munkámmal, a nevemmel, díszletként használt engem Czeglédy Csaba és Tánczos Andrea” – ismertette a bíró a kilencedrendű vádlott nyomozás során tett vallomását a Czeglédy Csaba és társai ügyében folytatott büntetőeljárás csütörtöki tárgyalásán, a Kecskeméti Törvényszéken.

Mint ismert, Gyurcsány ügyvédjét és húsz társát hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalás vádjával állították bíróság elé. Czeglédy, a Human Operator Zrt. igazgatósági elnökeként egy olyan bűnszervezetet épített fel, amelynek csúcsán a munkaerő-közvetítéssel, főként diákmunkaerő foglalkoztatására szakosodott munkaközvetítő cég állt, középső szintjén a Human Operator leányvállalatai, a számlázási lánc harmadik szintjén pedig fiktíven működő diákszövetkezetek álltak.

A IX. rendű vádlott, M. Zoltán a középső szinten témavezető volt a munkaközvetítő cégnél, az alsó szinten pedig az Idehaza Iskolaszövetkezet és egy felnőtteket foglalkoztató szociális szövetkezet elnöke is volt, ám a szövetkezet igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjait nem is ismerte. Czeglédyék ezeket a személyeket, akik a nevüket adták a látszatszövetkezetekhez, zsebből fizették, s ugyancsak kapott pénzt zsebből M. Zoltán is, aki fellázadt e helyzet ellen, és akkor a hivatalos fizetését a zrt-nél a duplájára emelték.

M. Zoltán egyike volt azoknak a vádlottaknak, akik korábban beismerték a bűncselekmény elkövetését, a vádhatósággal vádalkut, jogi nevén egyezséget kötöttek. Eszerint M. Zoltánnal például 3 év 3 hónap börtönbüntetésben egyezett ki az ügyészség, ám a vádlott visszavonta vallomásának azt a részét, amelyben saját bűnösségét is elismerte, egyúttal megerősítette, hogy a bűnszervezet teljes körű irányítója Czeglédy Csaba és a harmadrendű vádlott, T. Andrea volt.

A vádlott csütörtökön ezt azzal indokolta, hogy a börtönben, ahol előzetes letartóztatásban volt, arról beszéltek, hogy tíz-tizenöt-húsz évet is kaphatnak, amitől annyira megijedt, mert a kislánya egyéves, hogy olyat is beismert, amit ő és mások el sem követtek. „Mindenben segítettem a nyomozókat, átadtam a telefonom, a laptopom, s amikor őrizetbe vettek, azt ígérték, hogy estére, a fürdetésre hazaérek” – mondta a vádlott.

Ugyancsak visszavonta beismerő vallomását a tizennegyed rendű vádlott, B. Klaudia, M. Zoltán felesége, aki pénzügyi előadó volt a Human Operatornál, jogosultsága volt a Grand School Iskolaszövetkezet számláinak kezelése terén, és az egyik leányvállalatnál is dolgozott. B. Klaudia 2 év 8 hónap börtönbüntetésben egyezett ki a vádhatósággal, ám a tárgyaláson ő is visszavonta vallomásának azt a részét, amelyben beismerte a bűncselekmény elkövetését, és azt is, hogy tudott arról is, hogy a leányvállalat, a Pannon Humán Szervíz Kft. számlájáról kivett pénzeket – amire sok esetben őt kérte meg Czeglédy, illetve Tánczos – nem fizették be egyik gazdasági társaság házipénztárába sem.

Az adórevizori jelentés megállapította, hogy Czeglédyék két és félmilliárd forintot vettek ki készpénzben bankfiókokból, illetve bankautomatákból, ezek nyomát pedig nem találni.

Kapcsolódó írásaink