Belföld

Czeglédy vallomásáig hallgatnak a társai

Az Altus érthetetlen hitelezésének kérdése is felmerült Gyurcsány Ferenc adócsaló ügyvédjének szerdai tárgyalásán

Több mint két évvel a vádemelés után négy vádlott meghallgatásával, érdemben megkezdődhet Czeglédy Csaba és társai büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken, ahol a vád szerint bűnszervezetben, két adónemben 6,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak.

Czeglédy vallomásáig hallgatnak a társai
Czeglédy Csaba testvérét (balra) is meghallgatta a bíróság a szerdai tárgyaláson
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Hosszú ideje húzódik a maffiavádas ügy, a Gyurcsány-párt mindent elkövet, hogy a jövő évi parlamenti választás előtt a bíróság ne tudjon első fokon ítéletet hirdetni.

A magyar államot több mint hatmilliárd forinttal megkárosító költségvetési és gazdasági csalás vádjában indult büntetőeljárás elsőrendű vádlottja Czeglédy Csaba, aki a DK és az MSZP ügyvédjeként vált ismertté, és ebben az eljárásban akár tizenöt év fegyházbüntetéssel sújthatják.

Az ügyészség szerint a bűnszervezet előre kitervelten, üzletszerűen, folytatólagosan okozott vagyoni hátrányt az államnak, mivel nem fizette meg az általános forgalmi adót, illetve a Human Operator Zrt. által foglalkoztatott diákmunkaerő után a személyi jövedelemadót és a munkabérekhez kapcsolódó járulékokat.

Az első tárgyalási napon négy vádlottat hallgatott meg a bíróság, akik valamennyien jelezték, hogy a nyomozati időszakban tett vallomásaikat fenntartják, ám az elsőrendű vádlott, Czeglédy Csaba vallomásáig nem kívánnak felelni a bíróság kérdéseire. Ezért az eljáró bírónő a korábban tett vallomásaikat olvasta fel.

A negyedrendű vádlott, P. Anita pénztáros a terhére rótt cselekmények közül szinte semmire sem emlékezett. Megtudhattuk, hogy csupán munkaköri kötelességét teljesítette, amikor érintetlenül vette át táskaszámra a készpénzt.

A vádirat szerint közreműködött a pénz útjának hamis bizonylatokkal történő elleplezésében, amire azért volt szükség, mert a leányvállalatok bankszámlájáról összességében több milliárd forintot emeltek le, hogy a pénz további útját a hatóság számára láthatatlanná tegyék. Mindezt az adóhatóság revizori jelentése tartalmazza.

A bűnszervezet bűnsegédeit, illetve az iskolaszövetkezetek vezető tisztségviselőit a fekete pénzekből fizették.
A pénztáros bizalmi állását annak is köszönhette, hogy ebben az időszakban Czeglédy Csaba testvérének, Cz. Péternek – a tizenötödrendű vádlottnak – a hitvese lett, aki a vádirat alapján a Human Operator témavezetőjeként tevékenykedett, és részt vett a Pannon Human Szerviz Kft. és a Pannon Human Koordinátor Kft. munkájában. Közölte: színjátéknak tartja az eljárást.

A nyomozati időszakban annál bőbeszédűbb volt a nyolcadrendű vádlott, M. Z., a Pannon Humán Szerviz 2009 Kft. ügyvezetője, aki a cég tulajdonosának, K. N.-nek a felkérésére vállalta a feladatot, amihez egyáltalán nem értett, de nem is kellett, mert a tulaj Czeglédy Csabával egyeztetve, folyamatosan irányította, M. Z. pedig mindent aláírt. Arról is beszélt, hogy az adóhatóság vizsgálatakor miként készítették fel a hamis válaszokra.

A másodrendű Cs.-né I. Judit, a Human Operator egykori könyvelője sem tudott semmiről, de azt maga is furcsának találta a vizsgálat idején, hogy 2016-tól háromszor is Gyurcsány Ferenc cégének, az Altusnak a kölcsöneire szorultak, ráadásul a harmadik „hitel" idején már valamennyi számlájukon inkasszó volt, így ismeretlen kerülő úton jutottak a pénzhez. Az anyagi gondok szerinte azért következhettek be, mert a vállalkozás Czeglédy Csaba kezdeményezésére több médiumnak is jelentős kölcsönt juttatott.

Kapcsolódó írásaink

Patthelyzet Zalaszentgróton

ĀEgyelőre nem fizet a DK-s önkormányzat Czeglédy Csaba és társa ügyvédi irodájának, az uzsorakötbérrel sújtott vállalkozó pedig kijelentette, nem ijed meg a fenyegetéstől