Belföld

A vakcinacunami nem elég, oltatni is kell

Negyvenezer Pfizer-készítményt nem igényeltek a legutóbbi kampányban, sokan már időpontok alapján mérlegelnek

Lecsengőben van a koronavírus-járvány, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is be kell tartani – mondta Galgóczi Ágnes az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője kifejtette, hétfőn 382 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és meghalt 64 beteg, kórházban jelenleg 2197 főt ápolnak, közülük 251-en vannak lélegeztetőgépen. A 19. héten a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Veszprémben, Debrecenben, Egerben, Győrben és Kaposváron csökkent, enyhén mérséklődött Budapesten, a többi településen stagnált – tette hozzá.

Galgóczi elmondta, tegnap 334 620 adag Pfizer-oltóanyag érkezett, az ebből első körös oltásra fordítható vakcinákról hamarosan újabb tájékoztatást adnak. Úgy tudjuk, negyvenezer Pfizer-készítmény maradt fenn a korábbi szállítmányokból, mivel nem igényelték azokat.

A szakember közölte: korlátozott mennyiségben lehet időpontot foglalni a Szputnyik és az AstraZeneca-vakcinára, és kevés Pfizer-oltóanyag is rendelkezésre áll azon regisztráltak részére, akik SMS-ben értesítést kaptak. A háziorvosoknál a Sinopharm-, a Janssen- és a Moderna-vakcinával tart az oltási kampány. Hazánk 24 millió oltóanyagot vár uniós beszerzésből, ennek 22 százaléka érkezett meg. Az osztályvezető ismertette, hogy már 5 millió 76 ezren regisztráltak oltásra, közülük 4 714 992-en megkapták az első, 2 749 235-en a második oltást is.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, tovább csökkent a hatósági karanténban lévők száma, kedden 16 088 embert tartottak nyilván. Kitért arra is, hogy hétfőn 408 esetben intézkedtek a rendőrök a védelmi szabályok megsértése miatt.

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-bejegyzésében bejelentette, a védettségi igazolványt kérelemre, díjmentesen állítják ki, amelyre személyesen vagy elektronikus úton van lehetőség. Emlékeztetett, május 21-től már a külföldön beoltott magyar állampolgárok is kaphatnak igazolványt.

Kapcsolódó írásaink