Belföld

Százával újulnak meg vidéki templomok a kormány támogatásának köszönhetően

Tisztelet a kistelepülésen élőknek

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2,8 milliárd forintból újulnak meg templomok, egyházi intézmények a templomfelújítási programban, a megye ezzel az országban első helyen áll – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Sajóvámoson.

Hozzátette: arra törekszenek, hogy helyi vállalkozások végezzék el ezt a munkát. Az államtitkár közölte: csaknem huszonhatmilliárd forintból Kárpát-medence-szerte ezernyolcszáz templom újul majd meg, négyszáz a határon túl, a többi pedig magyarországi településeken.

Mint fogalmazott, a kormánynak a kistelepülések ugyanolyan fontosak, mint a főváros vagy a nagyvárosok, mert míg 2010 előtt a falvak elsorvasztásán gondolkodott az akkori kormányzat, addig most bejelenhetjük, hatalmas változás történt, megtiszteljük a falvakban élő embereket, a kistelepüléseken élőknek nagy tisztelet jár.

Borsodról szólva azt is elmondta Soltész, hogy a megyében százhetven településen százkilencvenhét templom újul majd meg, százegy katolikus, kilencvenkét református, három evangélikus és egy zsidó imaház. Demeter Zoltán (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: választókerületében negyvenkét egyházközösség élt a kormány nyújtotta lehetőséggel.

Kapcsolódó írásaink