Belföld

Járványügyi vészmadarak

Ezúttal sem jöttek be a politikailag motivált rémhírkeltések a pandémia kapcsán, az oltásellenes baloldalnak sem

Ugyan március utolsó napjai óta folyamatosan csökkenek a koronavírusjárvány-ügyi adatok, vagyis áprilistól kezdődően időszerűvé vált a kormány által korábban beharangozott lépcsőzetes újranyitási folyamat, akadtak olyan médiumok, magukat járványügyi szakértőknek aposztrofáló közszereplők, akik nem kerteltek és kinyilatkoztatták: katasztrofális következményei lesznek a terasznyitásnak. Vagyis ezúttal sem jöttek be a politikailag motivált rémhírkeltések. Az oltásellenes baloldalnak sem.

Járványügyi vészmadarak
Fotó: MH/Katona László

A már tíz éve orvosi engedéllyel nem bíró Falus Ferenc például kijelentette, felelőtlenség volt mindenféle kontroll nélkül engedni ezt a „népünnepélyt”. A korábbi tiszti főorvos, aki 2014-ben még a főpolgármesterséggel is megpróbálkozott, az ATV-ben elmondta: rossz pillanatban történt Magyarországon a nyitás, mert az indiai új vírusvariáns, amelyben dupla mutáció van, már Csehországban és Görögországban is megjelent. Ugyancsak összeomlást vizionált Zacher Gábor, illetve a Magyar Orvosi Kamara. Utóbbi leszögezte: nem az oltottsági szintet, hanem a járványadatok javulását és az ellátórendszer terhelésének csökkenését tekintik az újranyitás feltételének.

Fatalista cikkekkel rémisztgetett az Index, amely egyik írásában azt emelte ki: „Csak két-három hétig leszünk nyitva, ha mindenki ilyen felelőtlen.” Ennél messzebb ment Gyurcsány Ferenc propagandaportálja, a NyugatiFény.hu, ők ugyanis azt írták: „Maszk nélküli tömegek az utcákon: Az orvosok szerint is nagyon súlyos árat fogunk fizetni a szombati nyitásért”. Az Ezalényeg.hu kinyilatkoztatta: „Tömegek a teraszokon, halálos lehet Orbán korai nyitása”.

Az újranyitás nem okozott összeomlást, s bár a pandémia tart – ezért fontos betartani a járványügyi intézkedéseket –, a harmadik hullámot minden bizonnyal magunk mögött hagytuk.

Kapcsolódó írásaink