Belföld

Karácsony mindig azt a szerepet játszotta, amit Gyurcsány osztott ki rá

Bár Karácsony Gergely, a baloldali előválasztásnak hívott, de valójában már előre megírt forgatókönyvű színjáték legfrissebb indulója nagyon próbálja elrejteni, szoros kapcsolatban állt 2010 előtt is Gyurcsány Ferenccel.

Karácsony mindig azt a szerepet játszotta, amit Gyurcsány osztott ki rá
Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely a 2019-es önkormányzati választások eredményváróján - a baloldal bábjátékosa a háttérből figyel
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Egy hosszú ideje fennálló szövetség

Karácsony Gergely 2009 előtt hét évig Gyurcsány Ferenc politikai tanácsadója volt a Miniszterelnökségen. A családi cége is több tíz millió forint értékű tanácsadói megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól.

Karácsony Gergely 2002 és 2008 között a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott politikai tanácsadóként, 2004-től kezdve Gyurcsány Ferencet szolgálva.

Együttműködésük azonban még 2008 után is megmaradt. 

Kiderült, hogy Karácsony cége, a Social Report bt. tíz alkalommal, összesen mintegy 21,5 millió forintos megbízást kapott a gyurcsány-kormánytól, utoljára 2009-ben, tehát még Gyurcsány lemondása előtt.

A balliberális politikus, aki nem szégyellte úgy átverni a szavazóit, hogy most otthagyná hivatalát a miniszterelnöki székért, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnél volt kutatásvezető, majd 2007-től kutatási igazgató. A Medián 2006 és 2010 között 716,5 millió forint állami megbízást kapott Gyurcsányéktól. 

A fentiek nagy része láthatóan kínos Karácsony Gergelynek, hiszen az önéletrajzában csak a mediános múltját említi.

De hiába is próbálja titkolni, a napnál is világosabb, hogy ezer szállal kötődik Gyurcsányhoz és máig a 2010 előtti világ szerves részét képezi.

Érdekes, hogy a cégadatok szerint 2002-ben volt a bt.-nek utoljára bevétele, vagyis ezeket az összegeket eltitkolták, valahova máshova könyvelték el (ha elkönyvelték).

Jól látható, hogy Karácsony, hiába próbálja meg titkolni, rengeteg szálon kapcsolódik Gyurcsányhoz.  

Gyurcsány és tanítványa, Karácsony Gergely
Gyurcsány és tanítványa, Karácsony Gergely
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Karácsony Gyurcsány igazi jelöltje

Karácsony 2010-ben LMP-s országgyűlési képviselő lett és egy új politikai kultúra meghonosítását ígérte, de ez csak a látszat volt: valójában az MSZP-ből és SZDSZ-ből kiábrándult balliberális szavazókat akarta „átmenteni", akiket később visszavihet majd Gyurcsányék mellé. 

2013-ban Karácsony Gergely szétrobbantotta az LMP-t azért, hogy a 2014-es választásokra csatlakozni tudjon egy másik Gyurcsány-szövetségeshez, Bajnai Gordonhoz. 

Miután Gyurcsány gazdasági minisztere, Bajnai Gordon 2012 őszén visszatért a politikába, csatlakozásra hívta az LMP-t. Mindez megosztotta a pártot, a Schiffer András vezette szárny ellenezte mindezt, a Karácsony Gergely, Szabó Tímea és Jávor Benedek fémjelezte csoport ugyanakkor már ekkor odadobta volna a zöldpártot Gyurcsányéknak. 

Ez akkor még nem sikerült, de Karácsony nem adta fel: kilépett a pártból, és Szabó Tímeával és Jávor Benedekkel egyetemben 2013 elején megalapította a Párbeszédet, amely azév márciusában szövetséget kötött a Bajnai Gordon fémjelezte Együtt-tel, a 2014-es országgyűlési választáson pedig már közösen indult az MSZP-vel és a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val.

Gyurcsány emberei közt

Karácsony Gergely Gyurcsány Ferenc által is támogatva nyerte el a zuglói polgármesteri címet 2014-ben: a DK nem indított ellenjelöltet.

A 2019-es főpolgármester-választáson a DK is támogatta Karácsony Gergelyt, aki a győzelem után lényegében ott folytatta, ahol 2010 előtt abbahagyta:

Gyurcsány Ferenc feltétlen kiszolgálójaként. 

Nem sokat kellett várni arra, hogy hemzsegjenek a rossz emlékű Gyurcsány-korszak emberei a Városházán: Karácsony szó nélkül átengedte a terepet Gyurcsány-embereinek, akik lényegében ellepték azt (elég csak Gy. Németh Erzsébetre, Draskovics Tiborra vagy Gál J. Zoltánra gondolni). 

De Gyurcsány egyik legközelebbi pajtása, a család ügyvédje, az elítélt Czeglédy Csaba is könnyen lehet, hogy a Városháza közelébe jutott, Gy. Németh Erzsébet ugyanis nemrég kitért Budai Gyula ezirányú kérdése elől.

Kapcsolódó írásaink