Belföld

Tovább várhatnak a fővárosiak a Bubira

Már két hónapja tesztelik a közösségi kerékpárrendszert, nem válaszolnak a csúszás okaira vonatkozó kérdésekre

Csúszik a november végén leállított közösségi kerékpárrendszer, a MOL Bubi tavaszra ígért újraindítása.

Tovább várhatnak a fővárosiak a Bubira
Fertőtlenítés tavaly, a leállítás előtt. Defektet kapott a zöldprogram
Fotó: MH

Karácsony Gergely egyik hangzatos ígérete a budapesti kerékpáros közlekedés megújítására vonatkozott, ebből eddig csupán az autós közlekedés megnehezítése valósult meg. A korábban jól működő közösségi kerékpárrendszert, a MOL Bubit tavaly november végén a főpolgármester kezdeményezésére megszüntették, a Fővárosi Önkormányzat ígérete szerint „tavasszal vadonatúj bringákkal, felhasználóbarát mobilalkalmazással, többszintű árazással és rugalmasabb használati feltételekkel tér vissza.”

A megújuló rendszerről május elején még mindössze annyit lehet tudni, hogy több pénzért, kevesebb kerékpár lesz elérhető. A korábbi 2100 bicikli helyett mindössze 1200-at helyeznek forgalomba, ha egyszer valóban elindul a rendszer. A MOL Bubi hivatalos honlapja alapján azonban arra következtethetünk, hogy komoly problémák lehetnek, hiszen állításuk szerint március 1-től folyamatosan tesztelik az ezerkétszáz kerékpárt.

A BKK április közepén kiadott közleményében arról számolt be, hogy másfél hónapnyi kísérletezés után, a próbaüzem következő lépésében a cég már kétszázra növelte a tesztelők számát. Az „éles” indulás feltétele az, hogy több napon keresztül hibamentesen működjön a rendszer – írta a BKK.

Azóta semmilyen újabb tájékoztatás nem történt, sőt a Fővárosi Önkormányzat tüntetőleg kerüli a válaszokat a kérdéseinkre, ami arra utalhat, hogy a rendszer tesztelése nem váltotta be a reményeket. Szerettük volna megtudni, hogy a főváros tervei szerint idén tavasszal még elindulhat-e a rendszer? Mit tapasztaltak a tesztelések során? A negatív tapasztalatok miatt csúszik tovább a Bubi újraindítása?

A fővárosi Fidesz képviselőjétől, Ughy Attilától megtudtuk, hogy a rendkívüli jogrend idején szinte mindenben egy személyben döntő Karácsony a csúszás okairól a képviselőket sem tájékoztatta. „Nem meglepő a főpolgármester újabb kudarca, mert amikor a szavakon túl, tettekre van szükség, akkor mindig tehetetlennek, döntésképtelennek bizonyul, rendkívül tétovázó, határozatlan személy, aki ezzel folyamatosan nehezíti a város működését” – jelentette ki Ughy Attila.

A BKK korábbi magyarázkodása szerint a koronavírus-járvány harmadik hulláma és a védekezés miatt bevezetett kormányzati intézkedések a Mol Bubi gyártását is lassították, előre nem tervezhető helyzetek akadályozták a fejlesztéshez szükséges beszállításokat, illetve csökkentették a gyártási kapacitásokat.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony Gergely még téli álmát alussza

ĀBudapesten új időszámítás lépett életbe, mostantól minden esztendőben a főpolgármester határozza meg a tavasz kezdetét, idén ezt a megújuló Bubi kerékpáros rendszerhez időzítik