Belföld

Előválasztási színjáték, balos adatbázis-építés

Gyurcsány végül engedett a Momentum követelésének, lehetővé teszik az online szavazást. Kiskorúak is részt vehetnek a procedúrán

Kitűnő adatbázis-építésre nyújt lehetőséget a hatpárti, baloldali előválasztás, amelynek részleteiben megállapodtak a héten. A Fidelitas ennek apropóján száraztésztás, krumpliszsákos ajándékot vitt Jakab Péternek, Gyurcsány „piros lapos bohócának”.

Előválasztási színjáték, balos adatbázis-építés
Fidelitas-akció, plakátolással
Fotó: A Fidelitas Facebook-oldala

A hatpárti, baloldali szivárványkoalíció megállapodott az előválasztás menetrendjében. A bukott kormányfő, Gyurcsány Ferenc DK-elnök kénytelen volt engedni a Momentum követelésének, az elnökök találkozóján úgy döntöttek, lehetővé teszik az előválasztáson mind a személyes, mind az online regisztrációt és szavazást. A Momentum ugyanis azzal fenyegetőzött, hogy ennek hiányában külön indul, így bukott volna a Gyurcsány-terv.

A véglegesített forgatókönyv szerint a miniszterelnök-jelöltet két fordulóban választják meg a pártok, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább – olvasható a hat párt közös közleményében. Ez Gyurcsány igényeit tükrözi.

Az első fordulót idén szeptember 18–26., a másodikat október 4–10. között tartják. Az egyéni választókerületi jelöltekről egy fordulóban döntenek, az első forduló idején. Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket. Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, augusztus 23. és szeptember 6. között pedig meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást.

Ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan húszezer, egyéni jelöltek esetében pedig négyszáz helyi ajánlást jelent. A formalizált szabályok lefektetése sok egyéni választókerületben egyfajta porhintésnek tűnik, hiszen a lapokat sok helyen réges-rég leosztották. A DK nyolcvan körzetben be is jelentette az indulók névsorát, a Momentum nagyjából hatvan körzetben állítana jelöltet, míg az LMP, az MSZP és a Jobbik jobbára csak azokban a körzetekben nevez be, amelyeket Gyurcsánnyal a baloldal vezetőjeként előzetesen egyeztettek.

Schiffer András ügyvéd, az LMP egykori elnöke az ATV-ben a baloldal miniszterelnök-jelöltjei közül Dobrev Klárát és Karácsony Gergelyt nevezte komolyan vehető politikusnak, Jakab Pétert komolytalan szereplőnek tartotta, akinél nem tudható, mi a politikai üzenete.

Schiffer arról is beszélt, a jelenlegi miniszterelnök számára egy női jelölt tud nehézségeket okozni, kormányváltásnál Karácsony esetében a 2002-es Medgyessy-effektus következhet be, vagyis hogy menet közben „lecserélik” – ahogyan azt elemzők lapunknak korábban felvetették.

Szerepének megfelelő ajándékot – egy bohócsapkát – vittek tegnap a Jobbik vezetőjének, Jakab Péternek a Fidelitas aktivistái. „A napnál is világosabb, hogy Gyurcsány az Apró-villából irányítja a baloldali összefogást, és ha valaki fel akar kéredzkedni a listájukra, el kell játszania a neki leosztott szerepet. Így lett Jakab Péter Gyurcsány száraztésztás, krumpliszsákos vagy éppen piros lapos bohóca” – fogalmazott a Fidelitas.

Kapcsolódó írásaink