Belföld

Cinkelt lapokkal játszik a baloldal

Egyre több választókörzetben hull le a lepel a Gyurcsány-vezette, politikai versenyfutásnak álcázott előválasztásról

Egyre több egyéni választókörzetben (EVK) hull le a lepel a Gyurcsány Ferenc-vezette, politikai versenyfutásnak álcázott baloldali előválasztásról.

Cinkelt lapokkal játszik a baloldal
Fotó: MH

Legutóbb Katanics Sándor, a veszprémi DK frakcióvezetője fakadt ki Facebook-oldalán, miután saját pártja nem őt, hanem a helyi ügyvédi irodájuk vezetőjét, Csonka Balázst támogatja, aki képviseletet lát el a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság előtt, korábban pedig a sorosista TASZ veszprémi ügyvédjeként is dolgozott.

Katanics – aki 2019-ben a város baloldali polgármesterjelöltje volt – bejegyzésében nem kertelt, több alkalommal is utalt arra, hogy a baloldali előválasztásra pártok titkos háttéralkuinak árnyéka vetül, amely veszélyezteti az előválasztás sikerét. „Színházi előadásra, vagy előválasztásra készülünk?” – tette fel a kérdést.

Bár a frakcióvezető tagadta, hogy a bukott miniszterelnök támogatása híján, függetlenként megmérettetné magát – ambícióit ugyanakkor nem tagadta –, de mint fogalmazott, ezt csak akkor tervezi, ha engedik elindulni. „Úgy hiszem, az a helyes, ha nem a fővárosból mondják meg, ki legyen vidéken a Fidesz jelöltjének kihívója”. Hangsúlyozta, hogy a választási sikerre a veszély nem ő, hanem „a belső, a nyilvánosság előtt nem vállalható megállapodások”.

Ugyancsak színjátékról írt tegnap a kormányzati elfogultsággal aligha vádolható Népszava. A lap forrásai ugyan nem mondták ki, de jelezték, cinkelt lapokkal játszanak, hiszen olyan hatpárti koalíciót szeretnének kialakítani 2022-ben az Országgyűlésben, amelyben minden szereplő rendelkezik saját frakcióval, és viszonylag egyenlőek a belső erőviszonyok.

Az egyik pártvezető szerint erre a társadalmi támogatottsággal alig bíró LMP-nek és Párbeszédnek is lehet esélye, miután legalább három-három EVK-t is nyerhetnek az előválasztáson. A lap forrásai kiemelték, hogy a közös lista egyfajta „kompenzációs listaként” is funkcionál majd, illetve ide kerülhetnek a baloldali pártok azon vezetői, ismert arcai, akik végül nem indulnak el az előválasztáson.

Megemlítették, hogy kiszámíthatatlan lenne a választók reakciója, hogyha a kormányfőjelöltet például a DK adná, a körzetek többségét viszont a Jobbik nyerné meg.

Kapcsolódó írásaink