Belföld

Novák Katalin: Egyre több lehetőség, egyre több családnak

Egyre több lehetőség, egyre több családnak - áll abban a szerdai közleményben, amelyet a családokért felelős tárca nélküli miniszter jegyez.

Novák Katalin: Egyre több lehetőség, egyre több családnak
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter
Fotó: MH

A közleményben kiemelték, hogy csaknem 2800 milliárd forintot fordít a kormány a családok támogatására jövőre, 21 százalékkal, 483 milliárd forinttal többet, mint 2021-ben.

A családok a következő évben is számíthatnak a kormány támogatására - írták, kifejtve, a kormány folyamatosan bővíti a családtámogatások körét: 2010 óta több mint két és félszeresére emelték a családtámogatásokra fordított összeget, és az eddigi családvédelmi intézkedések mellett tovább szélesítik a gyermekes, és gyermeket vállaló családok támogatását.

Ismertették: 2022-ben a családokra fordított összeg a GDP 4,9 százalékát teszi ki, szemben a tavalyi 4,8 és a 2010-es 3,5 százalékkal.

A munkaalapú támogatások és adókedvezmények aránya jövőre tovább emelkedik az összes pénzbeli családtámogatáson belül, az idei 68 százalékról 73 százalékra.

A családokat érintő adókedvezmények összege az első házasok kedvezményével együtt jövőre várhatóan meghaladja a 362 milliárd forintot. Emellett a kormány jövőre a négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége mellett 140 milliárd forintot fordít a 25 év alattiak szja-mentességére is.

Az otthonteremtési program folytatásához több mint 300 milliárd forintot biztosítanak. A lakástámogatásokra két és félszer annyit fordítanak, mint 2010-ben. A babaváró támogatás a program indulásától 2022 végéig várhatóan mintegy 1670 milliárd forint szabadon felhasználható kamatmentes hitelt nyújt a családoknak.

Beszámoltak arról is, hogy a gyermekétkeztetésre fordítható támogatás is nő: 2022-ben több mint 87 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, mintegy 53 milliárd forinttal több, mint 2010-ben. Az ingyenes tankönyvellátásra pedig több mint 13 milliárd forintot költenek - tették hozzá.

Mint írták, jövőre a kormány kifizeti az időseknek a 13. havi nyugdíj felét, ez 160 milliárd forintot igényel a költségvetésből. Emellett a kormány a sikeres gazdasági helyreállítás eredményében bízva 68 milliárd forintot különített el a nyugdíjprémiumra.

A csecsemőgondozási díj összegének növelése 49 milliárd forint, a Nők40 keretében járó nyugellátások emelése 30 milliárd forint, az árvaellátások összegének emelése pedig 10 milliárd forint többlettámogatást biztosít a jogosultaknak - tudatták.

„A baloldal a megszorításokban, a polgári kormány viszont a családok és az emberek támogatásában hisz” - zárul a közlemény.
 

Kapcsolódó írásaink