Belföld

Czeglédy uszít

„Maximum a nyár végig kell kibekkelni a mostani helyzetet, mert ősztől nem fogják tudni már a korlátozásokat fenntartani” – írja Gyurcsány barátja az oltásellenesek védelmében

Gyurcsány és a baloldal elítélt ügyvédje a Soros-jogvédők nyomdokába lépve a védettségi igazolvány ellen hergel, és polgári engedetlenségre szólítja fel az embereket. Czeglédy Csaba egyértelműen az oltásellenesek pártjára állt.

Czeglédy uszít
Fotó: MH/Purger Tamás

Tegyünk azért, hogy szabadon élhessünk! – szólított fel tegnapi Facebook-posztjában Czeglédy Csaba, a DK szombathelyi képviselőjelöltje, a párt befolyásos tagja. Csakhogy az adócsalásért jogerősen elítélt ügyvéd – akinek kamarai tagsága is fel van függesztve – nem az oltás mellett érvel, épp ellenkezőleg, arra buzdít, hogy az oltatlanok, a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők lépjenek fel tömegesen „szabadságjogaik korlátozása ellen”.

Azt javasolja „a hátrányosan megkülönböztetett embereknek”, hogy akit nem akarnak oltási igazolvány nélkül beengedni bármilyen helyre, dokumentálja az ellene elkövetett jogsértést tanúkkal, vásárlók könyvébe – panaszkönyvbe – való beírással vagy akár videófelvétel készítésével, majd forduljon az alapvető jogok biztosához. Ehhez a segítőkész DK-s politikus még egy kérelemmintát is követői rendelkezésére bocsát. Oltás helyett egyébként friss negatív covidtesztet ajánl.

Szerinte „el kell árasztani a hatóságot a bejelentések­kel (...), ez persze időt és energiát vesz igénybe, azonban a polgári engedetlenség nem működik fotelben ülve”. Megjegyzi továbbá, hogy „maximum a nyár végig kell kibekkelni a mostani helyzetet, mert ősztől nem fogják tudni már a korlátozásokat fenntartani” – mit sem törődve azzal, hogy a korlátozásokat a minél nagyobb átoltottságnak köszönhetően lehet majd feloldani, a „kibekkelésre” való törekvés viszont éppen ez ellen hat.

Érvelése szerint „az igazolvánnyal nem rendelkezők felháborodása jogos, mert míg például dolgozhatnak oltási igazolvány nélkül is, addig az állam az ő szabadságjogaikat durván korlátozza”. „Az, hogy valaki oltott-e vagy sem, egészségügyi személyes adat. Sem étteremben, színházban, sportrendezvényen senkinek nincsen joga ahhoz, hogy más egészség­ügyi személyes adatát megismerje” – szögezi le, majd azonnal meg is cáfolja önmagát, beismerve, erről rendelet van, ami szerinte „felettébb aggályos”.

Úgy véli, tiszteletben kell tartani azok szabadságjogait is, akik nem oltatják be magukat, az oltási igazolvánnyal nem rendelkezők jogosan érzik magukat másodrendű állampolgárnak. „Nem foglalok állást abban a kérdésben, hogy a vakcinák segítenek-e vagy sem, mivel nem értek hozzá” – írja, majd a folytatásban kifejti aggályait az oltások hosszú távú hatásainak tekintetében. Ráadásul – mit sem törődve a WHO állásfoglalásával – azt fejtegeti, hogy hazánkban „külön erőltetik a kínai oltóanyagot”, illetve hogy a kormány nem ismeri fel, hogy „Pfizer kell az embereknek”.

Kapcsolódó írásaink