Belföld

Bővül a honvédség költségvetése

Folytatódik a katonák korszerű páncéltörő fegyverekkel való felszerelése és modern védőfelszerelésekkel való ellátása

Valamivel több mint ezermil­liárd forint honvédelmi kiadást irányoz elő a jövő évre a költségvetés benyújtott tervezete. A bővülés jelentős, 162 milliárdos, hiszen az idei büdzsé 778 milliárd forint volt.

Bővül a honvédség költségvetése
Magyar–amerikai gyakorlat Táborfalván
Fotó: Magyar Honvédség/Kertész Lászl

A 2022-es keret – az idei 1,66 százalék helyett – a GDP 1,7 százalékára rúg. Az Országgyűlés honlapján elérhető tervezet szerint a működési költségvetési kiadás több mint 621 milliárd, a felhalmozási célú 381 milliárd forint.

A bővülő költségvetés szinte minden részletet érint, de arányaiban jelentősen – 37 milliárdról 64 milliárd forintra – bővül az MH Egészségügyi Központ kiadása. A pluszforrást döntően az orvosi és szakdolgozói béremelésekre fordítanák. A bővülő személyi kiadások mellett a fegyverzetbeszerzés is egyre jelentősebb arányt képvisel a büdzsében.

A Gripen harcászati repülőgépekre 2022-ben 28 milliárd forintot kell fordítani, míg az Airbusnál gyártás alatt lévő tizenhat H–225M közepes helikopterért 48 milliárd forintot kell fizetni. Jó hír, hogy az összesen húsz H–145M árát már kifizette a HM, így az nem jelentkezik teherként. Ugyanakkor folytatódik az új, korszerű helikopterek szolnoki hangárkomplexumának kialakítása, amire az idei 7,6 után jövőre 9,3, majd 2023-ban további 6,5 milliárd forintot fordítanak.

A jövő évi honvédségi költségvetésből komoly összeg jut a harckocsizó- és tüzérségi csapatok technikai eszközparkjára. A negyvennégy Leopard 2A7+HU, illetve az ezeknek a tankoknak az alvázára épülő kilenc műszaki és kiképző jármű, valamint a huszonnégy PzH–2000-es önjáró löveg jövő évi részarányos beruházási értéke csaknem 132 milliárd forintra rúg.

Az új járművek megfelelő elhelyezését és kiszolgálását szolgáló infrastruktúra-fejlesztésre 6,8 milliárd forintot szánnak, és folytatódik a katonák korszerű páncéltörő fegyverekkel való felszerelése is, 1,7 milliárd forintból. Ugyancsak jelentős forrás, több milliárd forint jut a honvédek egyéni védőfelszerelésének további modernizálására, és a személyi fegyverek megvásárlására.

Kapcsolódó írásaink