Belföld

Nézőpont: Akár hatmillió beoltott is lehetséges

Tízből hat magyar elégedett a koronavírus elleni kormányzati intézkedésekkel, de a véleményre a pártpreferenciának erős hatása van. A Nézőpont Intézet múlt heti felméréséből az is kiderül, hogy még kétmillió felnőtt magyar, s közülük egymillió 40 év alatti tervezi beoltatni magát. Nem elérhetetlen tehát a hatmillió beoltott országának célkitűzése sem - tudatta az intézet honlapján.

Nézőpont: Akár hatmillió beoltott is lehetséges
A többség elégedett a járványkezeléssel
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A magyarok 58 százaléka általánosságban elégedett a kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseivel. Orbán Viktor válságkezelési sikerességét mutatja, hogy ez a mutató a járvány során soha nem került 50 százalék alá, azaz legalább minden második magyar választópolgár „inkább elégedett” volt a kabinet döntéseivel.

A franciáknál, a németeknél vagy a spanyoloknál ez nem így történt. Természetesen idehaza is nagy hatással van a véleményalakításra a pártpreferencia: a Fidesszel szimpatizálók 88, míg a baloldal támogatóinak 26 százaléka elégedett a kormány járványkezelésével. Az, hogy minden negyedik baloldali szavazó is elégedett a kormánnyal e téren, arra utal, hogy a baloldal nem remélhet „segítséget” a vírustól a kormányellenes hangulat kialakításában.

A többség elégedett a járványkezeléssel
A többség elégedett a járványkezeléssel
Fotó: Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet múlt heti kutatásában a megkérdezettek 81 százaléka jelezte, hogy oltáspárti, s 17 százaléka, hogy jelenleg nem kér a vakcinából (ez statisztikailag megfelel a két héttel ezelőtt mért 80 százalékos oltáspártiságnak).

A 81 százalékos támogatói kör közel harmada (a teljes felnőtt népesség 25 százaléka) mondta azt, hogy még nem kapta meg az első dózist sem, de oltáspárti, amely nagyjából 2 millió felnőtt polgárnak feleltethető meg. Az „oltásvágyók” nagy száma miatt megalapozottan valószínűsíthető, hogy Magyarországon előbb-utóbb több mint 6 millió beoltott lesz (a kutatás időpontjában 4,1 millió regisztrált átoltott volt).

A kétmillió oltásra vágyó országa
A kétmillió oltásra vágyó országa
Fotó: Nézőpont Intézet

A kétmillió „oltásvágyó” közel fele, mintegy egymillió felnőtt magyar 40 év alatti. Feltételezhető, hogy a nyáron ők terveznek legtöbbet utazni és fesztiválozni, amelyhez szükségük is lesz a vakcinára. Ez is az átoltottsági arányok további látványos növekedését valószínűsíti.

Kapcsolódó írásaink