Belföld

Keresetet nyújtott be a Mazsihisz elnöke Köves Slomó rabbi ellen

Vallási ellentét

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke „mint zsidó ember” keresetet nyújtott be Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija ellen a Magyarországi Bét Din vallási bírósághoz, amelynek feje, Frölich Róbert főrabbi befogadta a dokumentumot.

Köves Slomó a Neokohnnak az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta: kíváncsian várja a Heisler András által benyújtott keresetlevelet, és „áll elébe minden legitim vallási bíróság idézésének”. Mint azt lapunk is megírta, az EMIH és a Magyarországi Autonóm Or­thodox Izraelita Hitközség (MAOIH) szintén a jeruzsálemi vallási bírósághoz fordult az évi 1,8 mil­liárd forintos úgynevezett örökjáradék újraosztása ügyében, amelyben a Mazsihisz mellett a magyar állam is alperes.

A Mazsihisz vezetősége erre reagálva akkor úgy döntött, hogy nem lép be a perbe, mert ez ügyben nem ismeri el a Jeruzsálemi Főrabbinátus Bét Dinjének joghatóságát és döntéseit. Köves Slomó ezzel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, a vallásjogi irodalom egyöntetű abban a tekintetben, hogy ha két zsidó (közösség) között vita van, akkor azt Bét Din előtt kell tisztázni.

Kapcsolódó írásaink