Belföld

Új fejlesztések az onkológiában

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Nemzeti Egészségügyi Programok sorában a Nemzeti Rákellenes Programról tartott megbeszélést a minisztérium egészségügyi szakmai vezetőivel és Polgár Csabával, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosával.

Új fejlesztések az onkológiában
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Nemzeti Népegészségügyi Központ felújított, vastagbélszűrési minták kiértékelését végző laboratóriumának átadásán tartott sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az onkológia elmúlt harminc évét, az 1992 óta történt fejlesztéseket foglalta össze a tárcavezető. Az első Nemzeti Rákellenes Programot 1993-ban  Kásler Miklós állította össze, Ottó Szabolcs onkológussal az Országos Onkológiai Intézet akkori főigazgató-helyettesével és az intézet munkatársaival.

Az Országos Onkológiai Intézet a magyar onkológia epidemiológiai, szervezési, módszertani, terápiás, kutatási és oktatási központja. Hazánkban és a környező országokban az egyetlen átfogó rákcentrum, és az egyetlen, amely nemzetközi akkreditációval rendelkezik. Igazodva a legkorszerűbb eljárásokhoz, módszerekhez, szakmai protokollokhoz a Nemzeti Rákellenes Programot, megalkotása óta a modernebb szakmai szempontok szerint, ötször újították meg. Legutóbb 2018 őszén az emberi erőforrások minisztere az első intézkedések között kezdeményezte a Nemzeti Egészségügyi Programok megalkotását, és kérésére az intézet az aktualizált Nemzeti Rákellenes Programban foglalta össze az onkológiai betegellátás követelményeit.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k), Müller Cecília országos tisztifőorvos és Pándics Tamás főosztályvezető a Nemzeti Népegészségügyi Központ felújított, vastagbélszűrési minták kiértékelését végző laboratóriumában az átadás napján
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k), Müller Cecília országos tisztifőorvos és Pándics Tamás főosztályvezető a Nemzeti Népegészségügyi Központ felújított, vastagbélszűrési minták kiértékelését végző laboratóriumában az átadás napján
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az 1994-ben kiadott Onkoterápiás megújítása is a modern betegellátás gyógyszeres-, sugár-, képalkotó-, és eszközpark kritériumainak megfelelően. A Nemzeti Egészségügyi Programok azokat a népegészségügyi jelentőségű betegségeket foglalják össze, amelyek Magyarországon a lakosság nagy részét érintik, amelyekben a legtöbben meghalnak, vagy súlyos, maradandó egészségkárosodást szenvednek. Ezek a betegségterületek a keringési-, a daganatos-, a mozgásszervi-, a mentális zavarok-, a gyermekkori betegségek és az infektológia.

Minden Nemzeti Egészségügyi Program ugyanolyan struktúrában és tartalommal épül fel. Tartalmazza az elsődleges, másodlagos prevenciót, a diagnózist, a terápiát, az intézményi struktúrát, a kutatást, az oktatást. A programok országos rendszer kiépítését tervezik meg, olymódon, hogy a megelőzéshez, gyógyításhoz, rehabilitációhoz, magasszintű struktúrát, infrastruktúrát, humán erőforrást és szakmai tartalmat biztosítanak.

Az onkológiai betegellátáshoz kapcsolódik a hospice tevékenység is, amely immár harminc évre tekint vissza. Kásler Miklós részese volt a hospice ellátás magyarországi megalapításának és országossá történt kibővítésének. A Magyar Hospice Alapítvány munkája egyedülálló és elismert: „A hospice nem arról szól, hogy véget ér az élet, hanem arról, hogy még tart”. Ennek szellemében dolgoznak a munkatársak minden fizikai és lelki erejükkel.

Az onkológiai betegek országos népegészségügyi szűrése már három lokalizációban szervezhető. A méhnyakrák szűrést 1993-ban indították el Magyarországon, majd 2002-ben az első Orbán-kormány az emlőrák szűrést szervezte meg. A negyedik Orbán-kormány ideje alatt, Kásler Miklós kezdeményezésére 2018 novemberétől Magyarországon is elkezdődött a harmadik lokalizációban történő népességszintű szűrés, a vastag-végbél szűrése.

Az onkológia beruházásai érintik mind a diagnosztika és a három terápiás modalitás (daganatsebészet, sugárterápia és gyógyszeres kezelések) eszközparkjának fejlesztését. Az országos onkológiai hálózatban az amortizálódó készülékek folyamatos cseréjén kívül új MR, PET/CT, PET/MR készülékek beépítése történik meg, továbbá a robotsebészet kialakításához olyan sebészi robotok beszerzése, amelyek a legkorszerűbb feltételeket biztosítják a betegek gyógyításához. Mindezek mellett Salgótarjánban hamarosan elkészül az új sugárterápiás központ is.

Kapcsolódó írásaink