Belföld

Lemondásra szólították fel V. Naszályi Mártát

Már több ezren tiltakoznak a lakóövezetek közé tervezett gigantikus, 62 állásos, napi több száz buszt fogadó turistabusz-pályaudvar ellen, amelyet V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester akar megvalósítani két budapesti kerület, az I. és a XII. határán.

Lemondásra szólították fel V. Naszályi Mártát
V. Naszályi Mártát lemondatnák a helyi civilek
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Megépítése esetén ez lehet az ország egyik legnagyobb buszterminálja. Összehasonlításképpen, a hatalmas forgalmat lebonyolító budapesti Népliget buszállomáson 30 aktív, a Stadionoknál 12 aktív buszállás található. Noha korábban, politikai hátterétől függetlenül minden városvezetés a város szélére igyekezett terelni a buszállomásokat, most a városmag központi részébe kerülne egy giga-buszpályaudvar, amely a - tervek szerint napi több, száz turistabusz fogadása, parkolása és indítása mellett -, azzal is rombolja a lakók életminőségét, hogy éjjel távolsági buszdepóként is működne, késő esti érkezésekkel és hajnali indulásokkal - írja a Számonkérhető döntéshozókat a Zöld Budapestért!-mozgalom lapunknak eljuttatott közleménye.

Az ügy újabb fordulata, hogy a helyiek lemondásra szólították fel V. Naszályi Mártát, mert megszegte azokat az ígéreteket, amelyeket a választóinak tett, még az önkormányzati választások előtt, egyoldalú, kötelező jognyilatkozat formájában.

A polgármester azt állította: „Minden tervezett – a környezetminőséget és életminőséget érintő – önkormányzati intézkedésről érdemben tájékoztatják az érintett lakosságot és bevonják a döntések előkészítésébe…”. Ezzel ellentétben, ebben a nagyon lényeges kérdésben a polgármester akkor, amikor ő került a megvalósítás során döntéshozói pozícióba, a helyi lakosságot nem kérdezte meg. Először a 2021. március 11-ei kerületi újságban állították kész tények elé a környéken élőket, ezt írva: „Jó ütemben halad a Déli Pályaudvar felhagyott üzemi területén kialakítandó turistabuszparkoló előkészítése, ami tehermentesíti a Várat és a Gellérthegyet” - írják.

Később tartottak egy online fogadóórát, ahol megpróbálták a megdöbbent lakóknak eladni a projektet, de ez nem azonos a választási kampány során megígért közösségi tervezéssel. Nem keresték meg a tervezett buszpályaudvar nyugati oldalán, a XII. kerületben élő érintetteket sem, csupán egy szűk körű, önkormányzati bizottsági ülésen ismertette a terveit a polgármester, miután a XII. kerületi, Hegyvidéki Önkormányzat a hozzá beérkező nagyszámú lakossági panasz miatt az ülésre meghívta - áll a közleményben.

A terminál megvalósításán munkálkodó polgármester nemcsak a közösségi tervezést vágta sutba, hanem a járványhelyzet adta kormányrendeletre hivatkozva ok nélkül meghosszabbította a projekttel kapcsolatos közérdekű adatigénylés teljesítésének határidejét - írja a mozgalom.

A helyiek immár 70 tételesre duzzadt kérdéssorára annak ellenére nem válaszol a polgármester, hogy erre egy online konzultáción külön ígéretet tett.

Információik szerint a buszpályaudvar telkének tulajdonosával - a Magyar Államvasutakkal - az érintettek kifejezett tiltakozása ellenére - a bérleti szerződést már 10+5 évre aláírták. A látványtervek elkészültek, az üzemeltetésről is napvilágot láttak különböző elképzelések, ismételten csak az érintettekkel való egyeztetés nélkül - teszik hozzá.

Kapcsolódó írásaink