Belföld

Tízből hét magyar elégedett a vakcinák beszerzésével

A magyar felnőtt lakosság masszív többsége, 72 százaléka elégedett a kormány oltóanyag-beszerzési stratégiájával a koronavírus-járvány során – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális közvélemény-kutatásából. A felmérés arra is rámutat, hogy a megkérdezettek 60 százaléka szerint a kormány sikere az, hogy a regisztráltak immáron több mint háromnegyede megkapta az oltást.

Tízből hét magyar elégedett a vakcinák beszerzésével
Egy orvos oltáshoz készíti elő a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina első adagját
Fotó: MTI/Komka Péter

Az 1000 fő telefonos megkérdezésével, országosan, reprezentatív mintán készült felmérés alapján a 8 millió fős felnőtt magyar lakosságból közel 5 millió 800 ezren elégedettek az európai gyakorlattól eltérő, keleti forrásokra is fókuszáló vakcinabeszerzési stratégiával. Ez a megkérdezettek 72 százaléka, és mindössze 18 százalékuk elégedetlen a vonatkozó kormányzati lépésekkel.

Tízből hét magyar elégedett a vakcinák beszerzésével
Tízből hét magyar elégedett a vakcinák beszerzésével
Fotó: Alapjogokért Központ

A korábban számtalan ellenzéki kritikát kapott, „unortodoxnak” is nevezett vakcinabeszerzés tehát élvezi a magyar állampolgárok döntő többségének támogatását: a döntéshozatal és a társadalmi felelősségvállalás „találkozásának” is köszönhető, hogy hazánk másfélszer gyorsabb tempóban halad előre az oltási programban, mint a kizárólag nyugati típusú vakcinákra hagyatkozó európai uniós átlag.

A magas magyar átoltottsági arány a keleti vakcinák kormányzati, beszerzése és magyar szakemberek általi engedélyezése és a növekvő oltakozási hajlandóság révén vált elérhetővé.

A megkérdezettek 60 százaléka szerint az, hogy a regisztráltak több mint háromnegyede megkapta már az első oltását, a magyar kormány sikere. Száz válaszadóból hatvanan helyezkedtek erre az álláspontra, és mindösszesen százból hatan (6 százalék) gondolják úgy, hogy az Európai Uniónak köszönhető a magas átoltottság Magyarországon. (A véleményt formálók 20 százaléka szerint nem tekinthető sikernek az, hogy ennyivel gyorsabb ütemben oltják be a magyarokat.)

A regisztráltak háromnegyede már megkapta a koronavírus ellen oltást
A regisztráltak háromnegyede már megkapta a koronavírus ellen oltást
Fotó: Alapjogokért Központ

Az oltási program pozitív megítélését jól illusztrálja, hogy még az ellenzéki attitűddel körülírható válaszadók 26 százaléka szerint is a kormány sikere az, hogy már több mint 4 millió főt beoltottak hazánkban - ugyanakkor szomorú és a baloldal felelőssége, hogy oltásbizalmatlansági kampányával egy ilyen, alapvetően pártpolitika-mentes ügyben is érezhető a pártpreferenciák hatása a válaszokon.

Kapcsolódó írásaink

Gulyás: Néhány nap alatt bárkit be tudunk oltani

ĀA 16-18 éveseket arra kérik, hogy péntek éjfélig regisztráljanak az oltásra, mert csak érvényes regisztrációval tudnak majd időpontot foglalni a jövő héten -  Sajnáljuk, hogy a baloldal bizalmatlanságot kelt - Gyurcsány az ellenzék miniszterelnök-jelöltje