Belföld

Budapesti baloldali önkormányzatok ellen indított eljárást a kormányhivatal

Jogellenes, lakosságot érintő díjemelések miatt kilenc budapesti önkormányzattal szemben indított eljárást a kormányhivatal.

Budapesti baloldali önkormányzatok ellen indított eljárást a kormányhivatal
A kerületek jogellenesen emeltek díjakat
Fotó: MH

Budapest Főváros Kormányhivatala azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy figyelmen kívül hagyta nyolc budapesti kerületi és a fővárosi önkormányzat a kormány azon rendelkezését, hogy 2021 végéig nem növelhetik a lakosság terheit.

„A kormány döntésének betartása érdekében Budapest Főváros Kormányhivatala az összes fővárosi kerület döntéseit megvizsgálta és megállapította, hogy nyolc baloldali vezetésű kerületi önkormányzat” (I., IV., VII., VIII., IX., XI., XIV. és XVIII.), valamint a fővárosi önkormányzat „ megsértette a jogszabályt, amikor lakossági díjemelésekről, illetve kötelezetti kör kiterjesztéséről döntöttek” - írták.

Hozzátették, hogy a kormányhivatal ezért tizenhárom törvényességi eljárást indított. A jogszabályellenes döntések parkolási díjakat, lakbéreket, kommunális adót, anyakönyvi, gyermekétkeztetési és közterület-használati díjat is érintenek - áll a közleményben.

Karácsony Gergely és baloldali polgármestertársai bort isznak és vizet prédikálnak - írta a kormányhivatal döntése kapcsán kiadott közleményében a Fidesz.

„Miközben folyamatosan az önkormányzatok nehéz helyzetéről panaszkodnak, ők a családokat és a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat sújtják az adó és a közterhek emelésével. Az elmúlt másfél évben nem láttunk tőlük mást, mint azt, hogy többszörösére emelték a parkolási díjakat, az önkormányzati lakbéreket, a kommunális adót, az anyakönyvi, a gyermekétkeztetési és a vendéglátósok közterület-használati díját” - mutat rá a Fidesz-KDNP fővárosi képviselőcsoportja, amely eddig is és ezután is elutasítja, hogy Karácsony Gergelyék a gazdasági válság idején növeljék a családok és a gazdasági szereplők terheit.

Szerintünk ilyenkor pont csökkenteni kell az adóterheket - szögezte le a Fidesz.
 

Kapcsolódó írásaink