Belföld

Befuccsolt látszatcivilkedés

Másfél év alatt sem jutott előrébb Budapest részvételi költségvetése

Mindössze 687 ötlet érkezett be a Karácsony Gergelyék által meghirdetett részvételi költségvetés tervezésére. A terveket december 31-ig lehetett beküldeni a Gondoskodó, Zöld, illetve Egész Budapest kategóriákban.

Befuccsolt látszatcivilkedés
Kerpel-Fronius Gábor (balra) főpolgármester-helyettes
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A bizottság azonban csupán április közepén bírálta el online az ötleteket. Az egymilliárd forint sorsáról döntő programért felelős Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) hangsúlyozta a kezdeményezés civil jellegét, ám ezt láthatóan nem sikerült tartani.

A beküldők között feltűnik Avar Zoltán (DK), Bodrog Zoltán (LMP), Halász Áron (Átlátszó), Vargha Márton (Levegő Munkacsoport). Említésre méltó a részvételiségért felelős főtanácsadó Lé Marietta is, aki a Soros-egyetemen végzett, de CV-jében feltűnik a bevándorláspárti tőzsdespekuláns alapítványa, a Népszabadság és az Átlátszó is.

A 687 javaslatot először 141-re szűkítették Karácsonyék, ám az előbb említett bizottság már csak 53 ötletet juttatott tovább a szavazólapra, ezek közül 24 a Zöld, 13 a Gondoskodó, 16 az egész Budapest kategóriába tartozik. A szűrőkön fennakadtak játszótér-, illetve sportparkfejlesztések, akadálymentesítési kezdeményezések.

Elbukott a fővárosi nudista strand terve, valamint nem lesz szobra Bédy-Schwimmer Rózának, aki egyébként a Feministák Egyesületének társalapítója volt. Szavazásra bocsátanak viszont közvécékről, okospadokról, gyalogos átkelőhelyekről, faültetésekről, legális graffitifalakról szóló ötleteket, illetve dönthetünk egy óbudai gördeszkás-kerékpáros akrobatapályáról és közérthető hivatali kommunikáció kialakításáról is. A szavazás május közepén indul és június végéig tart, egy budapesti lakos három ötletre adhatja le voksát.

Kapcsolódó írásaink