Belföld

Lelepleződött Gyurcsány előválasztási színjátéka

Karácsony vasárnap jelentheti be, hogy rajthoz áll, ezzel a bukott kormányfő porondra hívja legesélyesebb jelöltjét, érdemi verseny azonban nem lesz, csak a szavazótábort aktivizálják

Gyurcsány Ferenc korábbi taktikáját frissíti fel: Medgyessy Péterhez hasonlóan Karácsony Gergelytől is át akarná venni a kormányfői széket.

A baloldali politikusok úgy tesznek, mintha az ellenzéki előválasztásnak titulált procedúra során a választóknak valódi döntési lehetőségük lenne. Ám a kiszivárgott információk szerint már lényegében mindent eldöntött a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és a Jobbik – írta tegnapi elemzésében Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, miután több orgánum is tényként kezelte: Karácsony Gergely főpolgármester most vasárnap, a május 9-i Európa-napon jelenti be kormányfőjelöltségét.

Deák Dániel kiemelte: a miniszterelnök-jelöltek között nem lesz érdemi verseny. Az előre megkonstruált koreográfia alapján először a legesélytelenebb aspiráns, Fekete-Győr András (Momentum) jelentette be indulását, legutoljára pedig a baloldali pártok szerint legesélyesebbnek számító Karácsony fogja jelezni szándékát. Ezzel fokozatosan akarják bevezetni az előválasztás intézményét, aktivizálni kívánják szavazótáborukat, valamint azt akarják elérni, hogy mindegyik párt szavazója leszavazzon a másik párt jelöltjére – magyarázta az elemző.

Deák felidézte: Fekete-Győr az elmúlt hónapokban számos olyan interjút adott, amellyel még a baloldali véleményformálók körében is komoly felháborodást keltett, a kommunista időszakot követő megtorlásokra emlékeztető elszámoltatásretorikája, illetve a Partizánnak adott interjút követően egyértelművé vált, az előválasztás második fordulójába sem fog bejutni a Momentum elnöke.

A bukott kormányfő elérte azt, hogy a vele szemben korábban kritikus Momentum a tárgyalóasztalnál már jóval gyengébb alkupozícióval fog bírni – mutatott rá az elemző. Szerinte Jakab Péter (Jobbik) miniszterelnök-jelöltségétől azt várta Gyurcsány, hogy sikerül aktivizálni a vidéken élő baloldali szavazókat, míg Dobrev Klárát (DK) azért indították el, mert vele akarják azt a látszatot erősíteni, mintha valódi verseny zajlana a jelöltek között.

A bukott miniszterelnök fejében egy hasonló forgatókönyv rajzolódott ki, mint ami 2002 után Medgyessy Péter korábbi kormányfő esetében történt: választási győzelem esetén előbb koalíciós ellentétek generálása, majd a konstruktív bizalmatlansági indítvány, amit Medgyessy, lemondásával megelőzött, de Gyurcsány át tudta venni a helyét – fejtegette Deák.

Megjegyezte: Medgyessy egy 2014-es interjúban úgy fogalmazott, Gyurcsánynak vezető szerepe volt abban, hogy megpuccsolták. Mivel a bukott kormányfő pártjának lenne legnagyobb frakciója a baloldalon, könnyen el tudná dönteni, hogy egy 2004-eshez hasonló kormányválság után ki üljön majd a helyére – véli az elemző.

Kapcsolódó írásaink