Belföld

Karácsony egyszemélyes közgyűlése

Demokráciadeficit: a baloldali főpolgármester egymagában hozott döntést a hétéves városfejlesztési stratégiáról

Karácsony Gergely aláírta az Otthon Budapesten–Integrált Településfejlesztési Stratégiát (ITS) – számolt be a fővárosi önkormányzat honlapja.

Karácsony egyszemélyes közgyűlése
Karácsony Gergely számos döntéshozatalban megkerüli a Fővárosi Közgyűlést
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A városvezető azt követően írta alá a hét esztendőre szóló programot, hogy a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a városfejlesztési stratégiát. Ám arra még csak nem is utal az önkormányzat, hogy jelen esetben – a rendkívüli jogrend okán – Karácsony egy személyben alkothatta a közgyűlést, mert információink szerint a képviselő-testület tagjait online sem szavaztatta meg a tervezetről. A program legérdekesebb része, hogy háromféle költségtervezettel kalkulál, így utólag nem kell majd magyarázkodni, ha egy adott területre mégsem fordítanak annyi pénzt. A főváros szerint „a finanszírozási környezet bizonytalansága és a projektek eltérő előkészítettsége miatt a megadott költségek indikatív – magyarul: javasló – jellegűek, és három pénzügyi forgatókönyv esetére adnak nagyságrendi becslést”.

Elgondolkodtató az is, hogy a tervek között találjuk a Lánchíd felújítását, amely elméletileg március óta már zajlik, viszont nem szerepel benne a szintén zajló 3-as metró felújításának a befejezése. A program arról is árulkodik: Karácsonyék csak homályosan ismerik Budapestet, különben nem kerülhetett volna a tervek közé „Újpalota kötöttpályás kapcsolatának kialakítása”, amely a városrész hetvenes évekbeli létrehozása óta létezik, és a 69-es villamos köti össze a lakótelepet az M1-es metróval.

„A főpolgármester számos kérdésben a közgyűlés és a bizottságok helyett dönt hosszú hónapok óta” – kommentálta Karácsony bejelentését Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője. „Olyan kérdésekben is így tesz, amelyekkel szerintem meg kellene várni a rendkívüli jogrend végét, hogy azokat széles nyilvánosság előtt, a közgyűlésben megvitathassuk – folytatta.  Az ITS is egy ilyen fontos, több évre szóló, sokakat érintő eljárási rend, amely szerintünk nem tartozik a rendkívüli jogrend hatálya alá. Karácsony a választási kampányában még arról beszélt, hogy a döntések előtt elengedhetetlen a közvetlen, lakosságot megkérdező társadalmi vita. Ennek nyomát sem találjuk ennél a döntésénél sem.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom