Belföld

A baloldal szívtelen, aljas halálkampányt folytat

A koncerttermek újranyitásával, az alapítvánnyá szerveződő egyetemekkel, a fővárosi kerületekben induló projektekkel és a nyugati orientáció fontosságával foglalkoztak a napirend előtt elsőként felszólaló képviselők kedden reggel az Országgyűlés plenáris ülésén.

A baloldal szívtelen, aljas halálkampányt folytat
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 27-én
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A koncerttermek nyitásáról

Burány Sándor (Párbeszéd) azt vetette fel napirend előtti felszólalásában, hogy a mozik, színházak mellett miért nem nyithatnak ki a koncerttermek is.

A helyzet fonákságának példájaként említette, hogy a Bánk bán színielőadásként megtekinthető, zeneműként viszont egyelőre nem. A focisták, ha nem veszélyesek a közönségre, akkor miért veszélyes rájuk a Budapesti Fesztiválzenekar vagy a MÁV Szimfonikusok? - kérdezte.

Válaszában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kiemelte: a koronavírus elleni küzdelemben a célegyenesben vagyunk, 3,6 millió embert már beoltottak, 1,6 milliónál többen pedig már mindkét dózist megkapták.

Hangsúlyozta: oltásban az élen állunk, míg az Európai Unióban a lakosság 21, addig Magyarországon az emberek 37 százaléka kapta már meg a vakcinát.

Orbán Balázs kiemelte: az ország újraindítása nem mechanikus lépések sora, hanem komplex program, amelyben a járványügyi szakembereknek és az operatív törzsnek, nem pedig a politikának van döntő szava.

Azt kérte: az ellenzéki pártok fejezzék be az oltásellenes kampányt és akkor megfelelő ütemben haladhat az ország újraindítása.

Amikor a baloldal fenyegetőzik, annak bizony szemkilövetés a vége    

Demeter Márta (LMP) azt vetette fel: járványkezelés helyett a kormány azzal foglalkozik, hogy - mivel fél a hatalom elvesztésétől - az állami vagyont fideszes alapítványokba szervezze ki. Semmi másról nem szól az egész, mint hatalom- és vagyonátmentésről - fogalmazott, utalva arra, hogy a nap folyamán számos egyetem alapítványba szervezéséről dönt a parlament, valamint arról, hogy ezeknek 1750 vagyontárgyat adnak át ingyen a közvagyonból.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára válaszában arról beszélt, az ellenzék elszámoltatást emleget, márpedig „amikor a baloldal fenyegetőzik, annak bizony szemkilövetés a vége”.

Hozzátette: olyan erők oktatnák ki a kormányt válságkezelésből, amelyek korábban krízishelyzetben adókat emeltek, hiteleket vettek fel, újabb és újabb terheket tettek a vállalkozások és a családok nyakába.

Az államtitkár hangsúlyozta: az egyetemeket működtető alapítványok vagyonának felhasználása célhoz kötött lesz, azt szolgálja, hogy jobb, színvonalasabb legyen a hazai felsőoktatás.

Csak akkor lehetünk sikeres ország, ha az egyetemeink is sikeresek és a fiatalok is sikeresek - jelentette ki.

Nem szokatlan a baloldaltól, hogy a magyar fiatalok ellen beszél

Magyarország transzatlanti és európai uniós elkötelezettségének, integrációjának fontosságát hangsúlyozta Szakács László (MSZP). Kiemelte, Matolcsy György jegybankelnök keletre veti tekintetét, hogy az ott szerzett tapasztalattal előzzük meg a Nyugatot.

Szerinte három „példás demokráciát”, Szingapúrt, az Egyesült Arab Emirátusokat és Kínát állítanák követendő példaként elénk, miközben Magyarország kínai és orosz finanszírozói olyan politikai kultúrát hoznak ide, amiből nem lehet „kikecmeregni”.

Schanda Tamás minderre úgy reagált: nem szokatlan a baloldaltól, hogy „a magyar fiatalok ellen beszél”.

Az alapítványi formába átalakuló egyetemeket ért bírálatra válaszul azt mondta, ezek az új struktúrában valós társadalmi feladatokat fognak megoldani, ezért tőkésítik fel őket, erősítik meg pozíciójukat, hogy legyen elegendő, az oktatást, a kutatást és utóbbiak gazdaságba átültetését segítő forrás.

Ha Magyarországot a jövő nyertesévé szeretnénk tenni, akkor jó felsőoktatásra van szükségünk, jó intézményekre van szükségünk - jelentette ki az államtitkár, a célok között említve, hogy a legjobb egyetemek indíthassanak képzést Magyarországon.

Szerinte az ellenzék nem ebben érdekelt, hanem abban, hogy megfeleljen Soros Györgynek.

KDNP: A baloldal saját szavazói életét veszélyezteti oltásellenes kampányával

Hollik István (KDNP) arról beszélt: az oltás a megoldás a vírus ellen, ugyanakkor már tavaly év végén nyilvánvalóvá vált, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés megbukott. A kormány ezért tárgyalni kezdett a keleti vakcinák beszerzéséről, így Magyarország mára lényegesen jobban áll átoltottságban, mint az EU országai - tette hozzá.

Szerinte ugyanakkor a baloldal végig „gáncsolta” a járvány elleni védekezést, diktatúrát kiáltva nem adta meg a szükség felhatalmazást a kormánynak, álhíreket, kamuvideókat gyártott, később pedig oltásellenes kampányba kezdett, először direkt, majd „sunyi módon”.

Felhívta figyelmet egy közvéleménykutatásra, amely szerint az ellenzéki pártokat támogatók sokkal elutasítóbbak a keleti oltásokkal szemben, mint a jobboldali érzelmű szavazók. Vagyis a baloldal saját szavazói életét veszélyezteti oltásellenes kampányával - mondta. Arra kért mindenkit, hogy ne higgyenek az oltásellenes baloldalnak.

Hollik István, a KDNP képviselője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 27-én
Hollik István, a KDNP képviselője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 27-én
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elmondta: jelenleg a beoltottak száma meghaladja a 3 millió 600 ezer főt, a magyar lakosság 37 százaléka oltást kapott, ami közel kétszerese az EU-s átlagnak.

Arra buzdított mindenkit, hogy vegye fel az oltást, regisztráljon.

Úgy értékelt: a baloldal semmit sem segít a magyar embereknek, és még egy ilyen súlyos világjárványt is képesek voltak „olcsó politikai haszonszerzésért” kihasználni.

Szerinte ha a baloldali pártokon múlik, akkor Magyarország „hátul kullogna” az oltások tekintetében és sokkal többen haltak volna meg a járványban.

Fidesz: A baloldal hagyjon fel oltásellenes kampányával!

Halász János (Fidesz) arra szólította fel a baloldalt, hogy hagyjon fel oltásellenes kampányával. Hangsúlyozta: baloldalra továbbra sem lehet számítani, hiszen az első és a második hullám idején minden védekezést segítő intézkedést próbált „elgáncsolni”, míg a harmadik hullám ideje alatt „szívtelen, aljas halálkampányt”, „összehangolt, nyílt, gátlástalan oltásellenes kampányt” folytat.

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arra szólította fel a baloldali képviselőket, hogy vonják vissza azokat a javaslatokat, amelyekben a keleti vakcinák betiltását indítványozták.

Hangsúlyozta: ha a baloldalra hallgattak volna a keleti oltásokkal kapcsolatban, akkor jelenleg csak 1,6 millió ember lenne beoltva. Hozzátette: a baloldal korábban nyitott volna, kevesebb oltást adott volna be, ami több beteget, több elhunytat és elhúzódó járványt jelentett volna.

Kijelentette azt is: Magyarországon mindenki, aki kórházba került, megkapta a szükséges ellátást, volt elegendő lélegeztetőgép, kórházi ágy, orvos és ápoló.

Hangsúlyozta: minden Magyarországon használt vakcina hatásos és biztonságos, amit a szakemberek is elismernek.
 

Kapcsolódó írásaink