Belföld

Kocsis: A baloldal a kormánypártokat akarja legyőzni, nem a járványt

Az egész járvány elleni védekezést végigkísérte, hogy a baloldal a támadási felületet keresi, a kormánypártokat akarják legyőzni, nem a vírust - fogalmazott Kocsis Máté hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt.

Kocsis: A baloldal a kormánypártokat akarja legyőzni, nem a járványt
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A képviselők a Fidesz frakcióvezetőjének javaslatára néma felállással fejezték ki tiszteletüket a vészhelyzetben hősiesen helytálló egészségügyi dolgozók felé, illetve egyúttal adóztak a járvány áldozatainak emléke előtt is

Kocsis Máté közölte, az ország lassan túl van a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsán, egyre többen szereznek védettséget, mert a kormány oltási program eredményes. Minden oltás jó - hangsúlyozta. Magyarország az Európai Unió legsikeresebb oltási programját hajtja végre, időben lépett a kormány és szerezte be a biztonságos vakcinákat - értékelt.

Több adatot is kiemelt, így a 37 százalékos magyar átoltottságot szemben a 21 százalékos uniós átlaggal. Hozzátette: vannak tagállamok, ahol csak az idős, krónikus betegeket oltják, itthon viszont minden korosztály megkaphatja az oltást.

Kocsis Máté szerint az egész járvány elleni védekezést végigkísérte, hogy a baloldal a támadási felületet keresi, a kormánypártokat akarják legyőzni, nem a járványt. Ezt tették a védőfelszerelésekkel, az iskolák nyitásával, a vakcinákkal kapcsolatban. Korózs Lajos kamuvideójával indította el az egész elbizonytalanító kampányt - jegyezte meg.

Nem tudok felidézni egy pillanatot sem, amikor kivették volna részüket a járvány elleni küzdelemből - fogalmazott, majd politikai haszonszerzéssel, szívtelen és lelketlen politikával vádolta az ellenzéket. Azt is firtatta, hányan haltak meg amiatt, mert nem oltatták be magukat, mivel a baloldal elbizonytalanította őket. Kezdeményezte, hogy néma felállással emlékezzenek a járványban elhunytakra és fejezzék ki tiszteletüket a védekezésben résztvevőknek.

Kövér László házelnök közölte, a jövőben ilyen javaslatot a házbizottságon tegyenek, de a nap folyamán elhangzottakból arra következtet, hogy ez a kezdeményezés konszenzust élvez, ezért megkérte a képviselőket, hogy egyperces néma felállással fejezzék ki tiszteletüket.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a felszólalásra válaszolva emlékeztetett arra, hogy múlt héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója méltatta az oltási kampányt. Az igazgató szerint nem politikai, hanem az életmentés eszközeként kell tekinteni a vakcinákra - mondta, hozzátéve, ezeket a kijelentéseket a baloldal sosem hallja meg, szerintük az orosz és a kínai oltóanyagra fordított pénz pénzkidobás. Ez halálkampány! Elfogadhatatlan - hangoztatta.

Nacsa: Ne hallgassanak az oltásellenes baloldalra!

Nacsa Lőrinc (KDNP) közölte, fontos, hogy a koronavírus-járvány idején határozott és cselekvőképes kormány álljon az ország élén. Belegondolni is szörnyű - folytatta - , ha egy „egy kamuvideós, kamustatisztikus, álhírgyártó, a hatóságokat és a szakembereket támadó és oltásellenes szivárványkoalíció vezette volna az egészségügyi és gazdasági védekezést, akik az önkormányzatokban is egyfolytában veszekednek és egyet nem értésben próbálnak evickélni”.

Azt kérte, senki ne hallgasson az oltásellenes baloldalra, amelynek piti politikai érdekei fontosabbak a válságkezelésnél és még az emberéletnél is. Szerinte minden Magyarországon engedélyezett vakcina biztonságos és hatékony. Hozzátette: a hétvégén ismertetett kormányzati statisztikából is kiderül, nincsenek első- és másodrendű oltások Magyarországon. A képviselő a koronavírus elleni oltásra történő regisztrációra kért mindenkit, aki ezt még nem tette meg.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, látszik már a fény az alagút végén, május végére minden magyar állampolgár, aki kéri, megkaphatja az oltást. Hozzátette: keddre 480 ezer vakcinát vár Magyarország Oroszországból, néhány napra rá újabb 400 ezer adag oltás érkezhet Kínából; májusban közel 3 millió adaggal befejezik a keleti beszerzések jelenlegi fázisát. Magyarország nincs kiszolgáltatva Brüsszelnek, a vállalati érdekeknek - hangoztatta.

Kitért arra, hogy az EU legnagyobb és leggazdagabb tagországai marakodnak a vakcináért, ki vannak szolgáltatva „Brüsszel dilettáns vakcinabeszerzési és elosztási stratégiájának”. Amikor ősszel Európa országaiban még javában folyik az első oltási kampány, akkor Magyarország már időben el tud kezdeni felkészülni „az újabb esetleges kihívásokra” - közölte.

Mit tesz a kormány a gyermekvállalás könnyítéséért?


Dunai Mónika (Fidesz) arra kérdezett rá, milyen új döntéseket hozott a kormány az otthonteremtés könnyítése érdekében, a gyermekvállalás feltételeinek javításáért?

Emlékeztetett: a kormány széleskörű családtámogatási rendszert alakított ki, a baloldal ugyanakkor a gyermekeseket sújtotta a legnagyobb megszorításokkal.

Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár úgy felelt: 2010-ben családbarát fordulat történt, a kormány célja, hogy egyre könnyebb legyen gyermeket nevelni. Szólt a csecsemőgondozási díj duplájára emeléséről júliustól, valamint a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről.

Elindult az eddigi legnagyobb otthonteremtési program - sorolta -, amelynek keretében a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolt lakások után nem kell illetéket fizetni. Szólt az otthonfelújítás támogatásáról is.

A képviselő elfogadta a választ.


Ki állhat Az ördög ügyvédje blog mögött?

Budai Gyula (Fidesz) felidézte, a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki „Gyurcsány Ferenc adócsaló, bűnöző ügyvédjét, Czeglédy Csabát”, Az ördög ügyvédje blogon megjelentek miatt indult zsarolási ügyben. Elmondta, a bloghoz tartozó Facebook-oldal hirdetéseinek költségét az ügyvéd svájci bankszámlájáról fizették.

Közölte, Czeglédy ugyan tagadja a vádakat, de „a Facebookon mindenki tudja”, hogy egy hivatalos oldalt kizárólag olyan valaki tud hirdetni, aki annak az oldalnak az adminisztrátora. Közölte, a hatóságok kimondták, a pénz nyoma Gyurcsány Ferenc ügyvédjéhez vezet. Ki állhat Az ördög ügyvédje blog mögött? - firtatta.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a gyanúsítás a nyomozás során beszerzett bizonyítékokon alapul. Jelezte azt is, jogsegéllyel fordultak az ügyben az Egyesült Államokhoz és Svájchoz.

Feltette a kérdést, hogy Gyurcsány Ferenc és pártja miért védi ennyire az adócsaló ügyvédet.

„Ausztriai bankszéfek, svájci számlák, aranyrögök, deviza. Ez a mai baloldal” - fogalmazott.

KDNP: Miért árusítják ki a baloldali önkormányzatok a vagyont?


Simicskó István (KDNP) azt mondta: a baloldal bizonytalanságot kelt az oltások körül, kamuvideókat gyárt, bitcoint bányászik és folyamatosan támadja a kormány védekezését. Emellett baloldali polgármesterek akár Újbudán, akár a VIII. vagy a III. kerületben önkormányzat számára fontos vagyont - többek közt Gellért-hegyi villát, a volt Gellért téri házasságkötő termet és az albertfalvai piacot - kívánnak értékesíteni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott: a XI. kerületi polgármester egyike volt azoknak, akik külön sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet arra, hogy bizonyos vakcinákkal az emberek ne oltassák be magukat. A baloldalt jellemző oltásellenesség önkormányzati szinten is megnyilvánul - mondta.

A tárcavezető kiemelte: a rendkívüli jogrendben biztosított jogokat sokszor használják arra önkormányzati vezetők, hogy olyan ingatlanokat értékesítsenek, amelyek korábban fontos bevételt jelentettek az önkormányzatok számára.

Simicskó István tudatos és célzott kiárusításnak nevezte a folyamatot, és úgy vélte, hogy 2019-ben nem erre kaptak felhatalmazást az önkormányzati vezetők.

Gulyás Gergely egy lakás esetében helyesnek nevezte, ha a bérlők válnak tulajdonosokká, az önkormányzat működéséhez jelentős bevétellel hozzájáruló ingatlanok eladását azonban rendkívül megfontolandónak, sőt ellenjavalltnak minősítette.

Kapcsolódó írásaink