Belföld

Novák Katalin: Számos intézkedéssel segíti a kormány a nők érvényesülését

A magyar kormány 2010 óta következetesen családközpontú politikát folytat, aminek az is fontos eleme, hogy növelje a nők választási szabadságát – hangsúlyozta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter kedd reggel a Women in Business online konferencián.

Novák Katalin: Számos intézkedéssel segíti a kormány a nők érvényesülését
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Women in Business online konferencián
Fotó: Facebook/Novák Katalin

Hangsúlyozta: a cél e tekintetben az, hogy a nőknek ne kelljen választaniuk a szakmai érvényesülés és a gyermekvállalás között. Rámutatott, az intézkedések eredményei már látszanak: 2010 óta Magyarországon nőtt a legnagyobb ütemben a nők foglalkoztatottsága az Európai Unióban, a listán csak Málta előzi meg hazánkat. Dinamikusan nőtt a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv is, az unióban a legnagyobb ütemben. Mindez azt jelenti, hogy ma könnyebb Magyarországon családot alapítani és gyermeket vállalni, valamint a nők is nagyobb arányban helyezkednek el a munkaerőpiacon, mint 2010-ben – magyarázta a miniszter.

A kormány családtámogatási intézkedései közül Novák Katalin kiemelte a gyed extrát, a bölcsődeépítéseket, a nagyszülői gyedet, a négygyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentességét – ami egyedülálló a világon –, valamint a csecsemőgondozási díj megemelését, ami júliustól indul.

Kapcsolódó írásaink