Belföld

Színjáték, áldozatokkal

A gyurcsányista pártközpontok leosztották a lapokat az előválasztáson

Habár közel sincs még vége a koronavírus-járványnak, a bukott kormányfő által vezetett oltásellenes baloldal és annak pártközpontjai több egyéni választókerületben már lejátszották a politikai versenyfutásnak álcázott előválasztási procedúrát. Csakhogy a Gyurcsány-féle alkuk áldozattal járnak: akár Mellár Tamás, Keresztes László Lóránt és Ungár Péter is búcsút inthet 2022-ben a parlamenti mandátumának.

Színjáték, áldozatokkal
A bukott miniszterelnök már eldöntötte, hol és melyik jelöltet indítják
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Hat megállapítás biztosan kikövetkeztethető a Gyurcsány Ferenc-vezette oltásellenes baloldal politikai versenyfutásnak álcázott előválasztási jelöltjeinek listájából. A DK mindent megtett annak érdekében, hogy a legtöbb egyéni választókerületben el tudjon indulni. Ezért okozhat meglepetést a szövetségeseinek, a Momentumnak, az LMP-nek, az MSZP–Párbeszédnek és a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak. A balra tolódott Jobbik igyekszik csak az egy az egy ellen körzetekben elindulni.

Az MMM 1-2 nagyobb igazolástól (Mellár Tamás, Szél Bernadett, Hohn Krisztina, Bana Tibor), valamint az elnök, Márki-Zay Péter személyétől eltekintve nemigen fog tudni labdába rúgni a bukott kormányfő által dirigált mérkőzésen. Hasonlóképp az LMP. Az pedig, hogy az MSZP–P csak pár jelöltet jelentett be ezidáig, azt mutatja: kivárnak, mint a miniszterelnök-jelöltjükkel, aki várhatóan Karácsony Gergely főpolgármester lesz.

Bár a múlt héten a kormánypárti elfogultsággal nem vádolható 24.hu arról írt, hiába állt fel a 2022-es országgyűlésre a baloldal, az oltásellenes tömörülések legtöbbször nem egyszerre, épp ellenkezőleg: külön-külön, egymás háta mögött tárgyalnak. Ennek kárát a kisebb halak, az LMP, az MMM, valamint a Momentum látják.

Eltekintve a színfalak mögött már lejátszott előválasztási küzdelmektől, a vidéki egyéni körzetekben is eshetnek ki meglepetésnevek. Mellár Baranya megye 1-es körzetében indul, van viszont DK-s (Auth István) és momentumos (Nemes Balázs) kihívója is a jelenlegi országgyűlési képviselőnek. Nem mehet biztosra az LMP jelenlegi frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt, aki ugyancsak Pécsen indul, a Gyurcsány-párt itt Zag Gábort, Márki-Zay Simon Gábor Imrét, Fekete-Győr András pedig Péderi Tamást jelöli.

Szintén egy LMP-s exelnök, Kendernay János lehet a DK-elnök színjátékának vesztese, Pest megye 8-as körzetében ugyanis nemcsak a Gyurcsány-párt (Jószai Teodóra), hanem az MSZP (Stefanik Zsolt), valamint a Momentum (Gyurcsik József) is állít jelöltet. Érdekes eredményt hozhat Szombathely is, itt a DK színeiben a maffiabűncselekménnyel vádolt Czeglédy Csaba baloldali ügyvéd indul az LMP-s országgyűlési képviselő, Ungár Péter ellenében.

Páholyból várhatja viszont a színjáték kimenetelét Jakab Péter Jobbik-elnök, illetve Bősz Anett, aki a Liberális Párt helyett a DK-t erősítheti Érden.

Kapcsolódó írásaink