Belföld

Gyurcsányi bábjáték a baloldali előválasztás

Adatvédelmi aggályok is felvetődnek a politikai versenyfutásnak álcázott procedúra során,amely csak arról szól, miként tudja a bukott kormányfő biztosítani elsődleges pozícióját

Gyurcsány Ferenc mozgatja a szá­lakat az előválasztási bábjátékban, és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy félresöpörje vetélytársait, biztosítsa pártja egyeduralmát a balliberális oldalon – állapította meg Konstanczer Tamás, a Századvég Alapítvány elemzője.

Gyurcsányi bábjáték a baloldali előválasztás
Önkormányzati választási kampányesemény 2019-ben, a háttérben a DK-elnök
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Őszre tervezi a Gyurcsány Ferenc vezette oltásellenes baloldal azt az előválasztást, amelyet lapunk érdeklődésére Konstanczer Tamás, a Századvég Alapítvány elemzője csak egy politikai versenyfutásnak álcázott folyamatnak titulált. A napokban alakulnak azok az előválasztási bizottságok, amelyek mind a 106 egyéni választókerületben koordinálják majd a folyamatokat.

A hivatalos menetrend szerint július 26-tól jelentkezhetnek be a jelöltek nyilatkozataik, frakciókérelmük leadásával, augusztus 23-tól vehetik fel az aláírásokhoz szükséges gyűjtőíveket, ezeket szeptember 6-ig adhatják le, a voksolás első fordulója pedig szeptember 18. és 26., a második október 4. és 10. között lesz. Az országgyűlésiképviselő-jelöltek sorsa már az első körben eldől, a második kör – abszolút támogatottság elérése híján – a kormányfőjelölt-castingra vonatkozik.

A hat baloldali párt (DK, MSZP, Párbeszéd, LMP, Jobbik és Momentum) látványosnak tartott egymásnak feszülése csupán szemfényvesztésnek tűnik, mivel jól látható: a szocialisták, Jakab Péterék, valamint Fekete-Győr Andrásék is a választókörzetek egyharmadában kívánnak saját jelöltet indítani – mutatott rá Konstanczer, kiemelve, Karácsony Gergelyék pártja és az LMP is csupán a kerületek töredé­kében indul, ami a kulisszák mögött megköttetett alkukat vetíti előre.

Bár a baloldal valódi előválasztást, tehát érdemi beleszólást ígér a szavazók számára a politikai folyamatok alakításába, a fejlemények következtében megállapítható, tulajdonképpen a bal­liberális pártok Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett DK vezetésével leosztották maguk között a válasz­tó­­körzeteket – hangsúlyozta a Századvég elemzője.

Felidézte: a bukott kormányfő két éve már kilobbizott egy második körös előválasztást a főpolgármester-jelölt személyére vonatkozóan, de a DK jelöltje (Kálmán Olga) alulmaradt, ezért két MSZP-s polgármestert (Kiss László, Szaniszló Sándor) csábított át pártjához, hogy az övé legyen a legerősebb tömb a Fővárosi Közgyűlésben. A tapasztalatok azt mutatják, valójában a pártelitek döntenek arról, milyen erőviszonyok alakulnak ki a baloldalon.

Prognosztizálható: Gyurcsány mindent el fog követni annak érdekében, hogy az előválasztást követően a lehető legtöbb választó­kerületben a DK jelöltjei váljanak a kormánypárti jelöltek kihívóivá, ezt követően pedig a lehető legtöbb mandátum megszerzésével kívánja biztosítani, hogy a pártja legyen a legnagyobb balliberális erő a parlamentben a jövő évi választások után – fűzte hozzá az elemző.

A minap a kormánypárti elfogultsággal nem vádolható 24.hu is arról cikkezett, hiába a nagy baloldali összefogás, az oltásellenes pártok legtöbbször nem egyszerre, ellenkezőleg: külön-külön, egymás háta mögött tárgyalnak. Az alkudozás leginkább arról szól, melyik párt hol, illetve hol ne indítson jelöltet. A koalíción belüli erőviszonyok alapján egyértelmű, ki diktál.

Ezzel kapcsolatban Konstanczer Tamás érdeklődésünkre elmondta: a DK, a Jobbik és a Momentum nagyjából hasonló mértékű, közepesen gyenge támogatottsággal bír, azonban ez még változhat, leginkább akkor, ha a Momentum-elnök újabb interjúkban tesz tanúbizonyságot arról, hogy felkészültsége és politikai teljesítménye értékelhetetlen. Az MSZP az ötszázalékos, parlamentbe jutási küszöbön táncol, az LMP immár kieső helyen szerepel, a Párbeszéd pedig nem rendelkezik érdemi támogatottsággal – részletezte.

Mindezért, illetve a részletes technikai játékszabályok hiánya miatt – Fekete-Győrék egyértelműen ragaszkodnak az online voksolás lehetőségéhez, többen viszont elvetik azt – könnyen előfordulhat, hogy borul az előválasztási procedúra.

A politikai versenyfutásnak álcázott folyamat nyomán érdemes kitérni az egészet szervező háttérhálózatra, valamint a felmerülő adatvédelmi aggályokra is. Már korábban kiderült, az igen nagy humán- és anyagi erőforrást igénylő előválasztás (lásd: toborzás, szavazatszámlálás, kampányanyag-ter­jesztés) lebonyolításába Soros György bevándorláspárti tőzsde­spekuláns szervezetei is besegítenek. Az adatvédelmi aggályokat erősítheti, hogy a Gyurcsány-Bajnai-korszak kampányszakemberei (Ficsor Ádám, Szigetvári Viktor, Dessewffy Tibor) olyan, online kampányolásra szakosodott cégekben szereztek érdekeltséget, amelyekben gyaníthatóan adatbázis-építés zajlik.

Kapcsolódó írásaink