Belföld

Orbán Viktor: Jakab Péter nyegle és faragatlan módon beszélt a halottakról

Kemény szavakkal tette helyre Jakab Pétert, a Jobbik frakcióvezetőjét Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Parlamentben.

Orbán Viktor: Jakab Péter nyegle és faragatlan módon beszélt a halottakról
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az azonnali kérdések órájában elsőként a jobbikos politikus kérdezte a kormányfőt.

Orbán Viktor miniszterelnök azt válaszolta, az elmúlt 24 órában 176 ember hunyt el a vírusfertőzés miatt, és 1936 ember fertőződött meg. A beoltott személyek száma több mint 3,6 millió, míg két oltást több mint 1,6 millió ember kapott. bízik benne, hogy május elejére elérjük a 4,5 millió beoltottat, míg június elejére a 7,7 milliót - mondta a kormányfő. 

A halál az komoly dolog, mindenki aki meghal, az valakinek a rokona. Ha halálról van szó, akkor kellő komolysággal kell beszélni, de a Jobbik frakcióvezetője nyegle és faragatlan módon beszél a halottakról. Mi a halottainknak megadjuk a végtisztességet, és a hozzátartozókat segítjük, az országot pedig újraindítjuk, mert az ország élni akar - fogalmazott a miniszterelnök.

Objektum doboz

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a halálozások számát és arányát tekintve az uniós adatszolgáltatást érdemes elolvasni, teljesen nyilvánosak az uniós adatok. Az unióban a középmezőnyben vagyunk a halálozást tekintve.

„Önök igazságtalanul támadják a magyar egészségügyet, mivel a baloldal állításaival szemben a magyar egészségügy képes ellátni a betegeket.Önök oltásellenesek, és ez az igazi veszély, mivel lebeszélik az embereket az oltás felvételéről, és akik emiatt meghalnak, azokért Önök viselik a felelősséget” - mondta a kormányfő.

„Visszautasítom az egészségügyben dolgozókat ért rágalmakat”

Orbán Viktor Vadai Ágnesnek (DK) azt mondta, hogy a válság kezdete óta minden napot azzal töltöttek, hogy a magyar emberek életét megmentsék. Minden gondolatunkat és percünket ez kötötte le. Magyarország ezzel a feladattal jól birkózott meg, mivel az unióban a másodikak vagyunk. Ezzel párhuzamosan Önök folyamatosan gátolták a védekezést kamuhírekkel, álvideókkal és oltásellenességgel. Elismeréssel tartozunk az egészségügyben dolgozóknak, és nem vádaskodással - mondta a kormányfő. Visszautasítom az egészségügyben dolgozókat ért rágalmakat - tette hozzá.

Objektum doboz

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy sokkal jobban haladnánk, ha a baloldal nem lenne oltásellenes. „Ha az ember előveszi azt a határozatot, amit Önök nyújtottak be, akkor ennek a beadványnak a második aláírója Ön volt. Hagyjanak fel az oltásellenes kampányukkal” - fogalmazott a miniszterelnök.

„Hazugságokról nem tudok vitatkozni”

Orbán Viktor Szabó Tímeának (Párbeszéd) azt válaszolta, hogy a baloldali képviselők nem mondanak igazat. Ha megnézik az uniós statisztikákat, akkor világos lesz, hogy mi a helyzet a halálozással. Míg nálunk mindenki Covid-halott, aki a halál pillanatában Covidos volt, addig sok uniós országban nem így van - mondta a kormányfő. Hazugságokról nem tudok vitatkozni - tette hozzá. Az unió középmezőnyében van az ország a többlethalálozást tekintve. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy minden erőt megfeszítve azon dolgoznak, hogy legyen elegendő vakcina, és azt a megfelelő helyre eljuttassuk. Háborús időket leszámítva nem kell egy országnak egy ilyen logisztikai műveletet végeznie. A halál és fertőzés ellen csak az oltás a megoldás.

„Önök oltásellenesek, miközben az egyik képviselőjük aláírta az orosz vakcina elleni petíciót, majd pedig beoltotta magát az orosz vakcinával. Ez sokat elmond Önökről” - zárta Orbán Viktor. 

Sportági szakszövetségek viselik a felelősséget

Orbán Viktor Steinmetz Ádám (Jobbik) kérdésére azt mondta, hogy ez a magyar parlament ülésterme, ezért érdemes komolyan felvetni egy témát.Egyetlen sportág esetében sem visel felelősséget egyetlen parlamenti képviselő és miniszter sem - tette hozzá.

A sportági szakszövetségek viselik a felelősséget - mondta a kormányfő. Az olimpia után mindegyik sportági szakszövetséggel leülünk, és értékeljük az eredményeket, és annak függvényében kötünk új megállapodásokat - mondta a kormányfő. 

Kapcsolódó írásaink