Belföld

Ősztől akár két katonai kollégium is működhet Magyarországon

Honvéd Kadét Program

Már több mint nyolcvan oktatási intézmény csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Mint Ruszin Romulusz kifejtette, kevesebb mint három év alatt értük el ezt mutatót. – Úgy gondolom, az adatok magukért beszélnek, és jelzik, hogy mind a fiatalok, mind a szülők és az iskolák is fantáziát látnak a Honvéd Kadét Programban. Vonzó számukra az az életforma, az a tapasztalat, amit elsajátíthatnak a fiatalok a képzés során – fogalmazott.

A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium kapcsán arról beszélt, bár jelenleg csak egy ilyen van, a cél az, hogy 2030-ig nyolc-tíz hasonló intézmény legyen itthon. Kellő számú jelentkező esetén ősztől Nyíregy­házán is elindulhat a kollégiumi képzés.

Kapcsolódó hír, hogy gyakorlati részéhez érkezett a közelmúltban vásárolt csúcskategóriás Gidrán harcjárművek irányzóinak felkészítése Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. Korábban a járművezetőket oktatták még Törökországban, most pedig honvé­deink sajátítják el a számítógép-vezérelt toronygéppuska kezelését a török szakemberektől.

Kapcsolódó írásaink