Belföld

Indokolt a 16–18 éves korosztály immunizálása

Minél előbb szükség lenne a 16–18 éves korosztály beoltására, mert a fertőzöttek és a kórházban lévők átlagéletkora egyre jobban halad lefelé, ahogy az idősebb korosztályok védetté válnak – mondta lapunk megkeresésére Rusvai Miklós virológus.

Indokolt a 16–18 éves korosztály immunizálása
Rusvai Miklós virológus figyelmeztetett, egyre több fiatal kerül kórházba a fertőzés miatt
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A szakember hozzátette, most már egyre több húsz-, harminc-, sőt tizenéves kerül kórházba, ezért mindenképpen indokolt az ő immunizálásuk is. Kifejtette, hogy a vakcinák tesztelése is kor szerint felülről lefelé haladt, külön kellett az időseket, a kismamákat, a szoptatós anyákat, most pedig a fiatalkorúakat is vizsgálni – hívta fel a figyelmet. Mint mondta, először a 16–18 évesek, majd a 12–16 évesek, végül pedig a gyerekek vizsgálata történik majd.

A Pfizer például most jutott olyan stádiumba, hogy már a klinikai tesztelések zajlanak Izrael­ben a fiatalkorú felnőtteken, a 16–18 éveseken. Ezeknek az eredménye még nem ismert, de mihelyt kiderül, ez a korosztály is biztonságosan oltható lesz. A virológus elmondta, hogy jelenleg az AstraZeneca, a Moderna és a Pfizer folytat ilyen jellegű kísérleteket.

A két dózisú vakcinák esetében az első oltás beadása után három héttel nagyjából hetvenszázalékos védelmet nyújtanak az oltóanyagok, míg a Sinopharm oltóanyaga a második dózis után éri el ezt a szintet – emelte ki Rusvai Miklós. A napokban napvilágra került információ szerint a Sinopharm vakcinája hatásosabb lehet a mutánsok ellen, ami a szakember szerint azzal magyarázható, hogy a kínai oltóanyag teljes inaktivált vírust tartalmaz, így a vírus minden fehérjéje ellen képződik ellenanyag, tehát nem csak a tüskefehérje ellen. Mivel több fehérjét blokkolnak az ellenanyagok, a vírus nehezebben jut be a fogékony szervezetekbe.

Kapcsolódó írásaink