Belföld

Már a baloldali portál is bevallja, az előválasztás csak színjáték

Az ellenzéki pártok folyamatosan külön egyeztetnek egymással a képviselő-jelöltek kapcsán és azt már a baloldali 24.hu portál is bevallja, hogy az előválasztás csak színjáték.

Már a baloldali portál is bevallja, az előválasztás csak színjáték
A baloldal a legtöbb körzetben tét nélkül rendezné meg az előválasztást
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az összefogásban részt vevő pártok megállás nélkül tárgyalnak egymással, csakhogy a legtöbbször nem egyszerre, hanem külön-külön, a másik háta mögött egyeztetnek és minikoalíciók formálódhatnak.

Az alkudozás jelenleg főleg arról szól, hogy melyik párt hol indítson, illetve ne indítson jelöltet az őszi előválasztáson, amely a rengeteg visszalépés miatt inkább csak egy színjáték lesz.

Ezt pedig már a 24.hu baloldali portál is bevallja: „csak a hivatalos kommunikáció szerint dől el előválasztáson az ellenzéki jelölt személye mind a 106 egyéni választókerületben: ha lesz is 106 előválasztás (mivel a miniszterelnök-jelölt személyéről is így terveznek dönteni, logikus, hogy minden körzetben szervezzenek „selejtezőt”), sok helyen csak egy valóban esélyes jelölt marad a pályán addigra” - írják.

A baloldali pártok tehát arra törekednek, hogy minden körzetben csak egy valódi súllyal rendelkező politikus induljon, s így ne legyen semmi tétje az előválasztásnak. Az azonban már most látható, hogy emiatt komoly feszültségek lehetnek a pártok között, s néhányan inkább azt utat választják, hogy egyeztetés nélkül bejelentik jelöltjüket, ezzel igencsak gyengítve a baloldali összefogást.

Kapcsolódó írásaink

Baloldali színjáték

ĀSoros Györgyhöz köthető álcivil szervezetek, illetve személyek bonyolítják le a teljes ellenzéki előválasztást