Belföld

Veszélyben érzik jövőjüket a romák a fővárosban

Csorba Zoltán szerint „társadalmi dezintegráció” és „kulturális pusztítás” zajlik, amelyért Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes a felelős

Ellenzi és a roma kultúrára nézve veszélyesnek tartja a Fővárosi Önkormányzattal együttműködő Fővárosi Roma Önkormányzatot Csorba Zoltán korábbi magyar roma önkormányzati képviselő.

Veszélyben érzik jövőjüket a romák a fővárosban
Kerpel-Fronius Gábor (balra) főpolgármester-helyettes a romaügyek gazdájaként kitenné a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot (FROKK) a Szentkirályi utcai, két és fél milliárd forintot érő épületből
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Nyílt felszólítást küldött Karácsony Gergely baloldali főpolgármesternek és fővárosi képviselő társainak, valamint roma művészeknek és közéleti szereplőknek Csorba Zoltán korábbi magyar roma önkormányzati képviselő. A Facebook-oldalán szerdán közzétett levélben azt követeli a címzettektől, hogy „állítsák meg azokat a politikai játszmákat, amelyek a fővárosi magyar romák kulturális etnocidiu­mára, megsemmisítésére törekszenek”.

Arra is emlékeztet, hogy eladták a Fővárosi Roma Kulturális Központ értékes belvárosi épületét, úgy, hogy nem gondoskodtak a 21. századi normáknak megfelelő új helyszínről, emellett szerinte eltűnt egymilliárd forint, amely az épület felújítására, majd később a Cziffra Palota kialakítására volt szánva. Csorba Zoltán úgy véli, hogy ezek „társadalmi dezintegrációs történések”, majd a holokauszthoz hasonlította a magyar romák helyzetét, hangsúlyozva, hogy a levél címzettjein múlik, „leállítják vagy végrehajtják” a „kulturális pusztítást”.

A roma származású alkotókhoz fordulva felszólalást szorgalmaz. Csorba Zoltán úgy véli, el kell dönteniük, hogy támogatják-e a Fővárosi Roma Önkormányzatot, amelyet regnálása óta a „fővárosi roma köz- és kulturális élet elsorvasztása, folyamatos botrányok, összeférhetetlenségek és a kulturális népirtással szembeni passzivitás” jellemez, vagy felszámolják „az erkölcstelen, kollaboráns” rendszert.

Mint azt korábban megírtuk, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, a romaügyek gazdájaként kitenné a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot (FROKK) a Szentkirályi utcai, két és félmilliárd forintot érő épületből. Pataky Lakatos Attila képviselő szerint a főváros nem egyeztetett a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal (FRNÖ) sem, sőt, úgy tudja, hogy Kerpel-Fronius hónapok óta tárgyalt különböző leszerepelt cigány vezetőkkel erről. Az épület helyett egy-két irodát kapnának a cigány szervezetek.

A főpolgármester-helyettes azzal a Csóka Jánossal is egyeztetett, aki a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként fenntartója volt annak az Európai Roma Nemzetiségi Szakképző Központnak, amely kétszázmillió forinttal nem tudott elszámolni, valamint 142 millió forint állami támogatást vett igénybe jogosulatlanul, és a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás gyanújával nyomoz az ügyben.

Kapcsolódó írásaink