Belföld

Orbán: Jövő héten nyithatnak a mozik, színházak és a szállodák is a védettek számára

A beoltottak száma átlépte a 3,5 milliót, így szombattól nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, jövő héten pedig elérjük a 4 milliót, ekkor a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára a szolgáltatások széles köre válik majd elérhetővé - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Orbán: Jövő héten nyithatnak a mozik, színházak és a szállodák is a védettek számára
Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor a beszélgetés elején kérdésre válaszolva elmondta, hogy a WHO vezetőjével izgalmas beszélgetést folytatott. Az érdekelte, hogy lesz-e még egyszer ilyen vírus. A nyitást nem a WHO véleményétől tettük függővé - tette hozzá. 

A kormányfő közölte, a beoltottak száma átlépte hazánkban a 3,5 milliót, így szombattól kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. „Rám is vár egy korsó sör a teraszomon” - jegyezte meg a miniszterelnök. Hozzátette, hogy szombattól a kijárási tilalom este 11 órától kezdődik majd.

Orbán Viktor elmondta, várhatóan a jövő hét közepére elérjük a négymillió beoltottak, ezt követően a szolgáltatások széles köre megnyílik a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt: megnyílnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző és fittnestermek, a jégpályák, az állatkertek, könyvtárak, múzeumok, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, és kinyitnak az éttermek belső helyiségei is. 

Messze 50 százalék fölött volt az iskolákba és óvodákba járó gyerekek aránya - mondta a kormányfő. Mindig van vita a vakcinák hatékonyságáról, és most is világossá tették, hogy az egy oltással rendelkezők között egy százalék a visszabetegedési arány - ismertette Orbán Viktor. 

Objektum doboz

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a felnőtt lakosság fele védett lesz a jövő hétre, de ennek ellenére további regisztráció kell. Most indult egy új internetes felület, hogy időpontot lehet kérni - tette hozzá. Továbbra is az oltás pártján kell lenni - mondta a kormányfő. Az oltásellenesek hangja erős, a teljes baloldal ide tartozik - fűzte hozzá. Mivel nagy mennyiségben érkezik vakcina a következő napokban, május közepére előállhat az a helyzet, hogy mindenkit beoltanak, aki regisztrált. Akkor a világ bármely pontjáról jöhetnek majd magyarok és megkapják a vakcinát - közölte.

Oltani fogják a 16-18 éveseket is

A miniszterelnök arról is beszélt, hogyha mindent magyar beoltottak, akkor a világból is érkezhetnek a magyarok oltásra. A 16-18 év közöttiek beolthatóak Pfizerrel, ezért annyi Pfizer oltóanyagot kell elkülöníteni, ami elég ennek a korosztálynak. Az ő oltásuk rendjéről a következő napokban tesznek közzé információkat. A 12-16 év közöttiek oltását egyelőre Magyarország nem vállalja - tette hozzá. 

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról azt mondta, hogy a járványveszély nem múlt el, és az országnak működőképesnek, cselekvőképesnek kell lennie. Fontos, hogy ez a parlament nyári szünete alatt is így legyen, és a kormány minden szükséges döntést meg tudjon hozni akkor is - magyarázta.

Több méltósággal kellene beszélni a járványban elhunytakról

A kormányfő közölte, hogy az emberben van egy rossz érzés, amikor a halottak számával vívnak politikai csatát. Kiemelte, hogy nem szívesen vesz részt a halálozási statisztikákról szóló vitákban, és úgy vélekedett, több tiszteletet kellene adni az embereknek, épp elég baj az is, ha egy ember meghal. Hozzátette, valahogy mégiscsak kell beszélni a témáról, de ez több méltósággal kellene tenni.

Orbán Viktor elmondta, Magyarország egy tartható pozícióban van a halálozásokat tekintve az utolsó békeévhez képest. Rámutatot: itthon nem tesznek különbséget aközött, hogy Covidban, vagy Coviddal halt meg valaki.

Objektum doboz

Azért állunk jól az oltásokkal, mert Magyarországnak senki nem mondhatja meg, mit tegyen

A miniszterelnök szerint túl sok érdek van a háttérben a vakcinák körül. A gyógyszergyárak érdeke is közbeszól, így sok esetben nem lehet tudni, hogy pénz vagy szakmaiság van a vakcinák körüli vitákban. Politikai vita is kialakult az oltóanyagok körül, de Magyarország ebből kimaradt - mondta a kormányfő.

Leszögezte: csak jó és rossz vakcina létezik, nem keleti és nyugati, ha a életről van szó, akkor nem szabadna politikát csinálni belőle, Németországban is egyre többen teszik félre a politikát.Most azért állunk jól az oltásokkal, mert Magyarországnak senki nem mondhatja meg, hogy mit tegyen, vagy mit ne tegyen - fogalmazott Orbán Viktor. 

Objektum doboz

A kormányfő közölte, hogy a jövőben is egy-egy rendelettel kell módosítani a költségvetést, mivel gyorsan változnak a dolgok. A 2021-es módosított és a 2022-es költségvetés is a gazdaság újraindításáról szól: megindítottunk hatalmas lakásfelújítási programot, több százmilliárd forint jutott a vállalkozásoknak - fűzte hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy a pénteki brüsszeli megbeszéléseken nincs miről tárgyalni, mivel a pénzügyi kérdések rendezve vannak. Hozzátette: az unió jövőjét érintő kérdések ennél sokkal fontosabbak. Azt is megjegyezte, szeretné látni, hogyan készül fel az unió egy hasonló járványhelyzetre, és hogyan alakul az új amerikai adminisztrációval való kapcsolat, és nem szorul-e be az unió Kína és az USA közé. 

Elismerés illeti a rendőröket is

Végül a rendőrség munkáját értékelve közölte: ha nincs világos rend, nincs szabadság sem, és aki a rendet védi, az a szabadságunkat védi, egy demokráciában így is kell lennie. Az, hogy a közrend nem bomlott fel Magyarországon az elmúlt egy évben, a rendőröknek köszönhető, nekik is meg kell köszönni a munkájukat - mondta a kormányfő.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink